Faillissement bouwbedrijf, wat zijn de oorzaken? En hoe te voorkomen?

Een faillissement van een bouwbedrijf is iets waar de meeste mensen tegenwoordig niet van op kijken. Ondanks dat veel mensen hier niet meer van opkijken is het zowel voor de eigenaar als de werknemers van het bedrijf een verschrikkelijke gebeurtenis.

www.BouwAlmanak.nl heeft onderzoek gedaan onder 98 bouw gerelateerde bedrijven, waarvan 8 bedrijven helaas reeds failliet waren gegaan. Deze bedrijven zijn zowel telefonisch als per email geïnterviewd om antwoord te krijgen op de volgende vraag:

Wat zijn de hoofdredenen voor een faillissement en hoe is zo’n faillissement te voorkomen?

Als ZZP’er beginnen zonder eigen geld.
Veel bouwvakkers welke ontslagen worden beginnen voor zichzelf, de bouwsector is om voor jezelf te beginnen geen goedkope business denkt u maar aan de aanschaf van gereedschap en een bus. Veel bouwvakkers hebben geen spaargeld en kloppen daardoor aan bij de bank. Mocht de bank hier al mee in zee gaan dan heb je hoge maandelijkse kosten en lopen een aantal maanden met minder opdrachten al snel slecht af.

Mocht je nou als ZZP’er willen beginnen en geen spaargeld hebben klop dan eerst eens aan bij familieleden, deze lenen je vaak geld tegen een scherper rente tarief en zullen je faillissement ook minder snel aanvragen dan je bank. Maar het verstandigst is om ervoor te zorgen dat je minstens 20% van de opstartkosten al hebt gespaard.

Geen geld investeren in marketing
Zowel starters als bedrijven welke al lang bestaan maken de fout te weinig te investeren in marketing. De gezonde bedrijven welke wij hebben gesproken hebben allemaal aangegeven ondanks de crisis te blijven investeren in marketing en social media. Wanneer er bezuinigd moet worden bezuinigen veel bedrijven direct op marketing maar daardoor komt uw bedrijf nog verder in de neerwaartse spiraal terecht. Wanneer uw bedrijf zowel offline als online niet meer wordt gevonden bestaat u tegenwoordig eigenlijk niet meer.

En onthoud twitteren en facebook berichten plaatsen is gratis, een van de ZZP’ers welke wij vorige week spraken gaf aan diezelfde ochtend een offerte aanvraag van €22.000 te hebben ontvangen naar aanleiding van een post op twitter.

Niet gratis maar wel goedkoop: Uw bedrijf aan melden op BouwAlmanak.nl voor een hogere positie in google en meer bezoekers op uw website.

Een slechte opdrachtgever aanhouden
Ook u heeft ze er waarschijnlijk tussen zitten, opdrachtgevers die te laat betalen, steeds weer met nieuwe eisen komen en bij elke aanpassingen eindeloos blijven doorzeuren over de prijs. Ook wordt u telkens weer vergeleken met concurrenten en allicht heeft deze opdrachtgever u al eens bedonderd.

Toch levert ook deze opdracht u (veel) geld op en daarom houd u hem maar aan. Deze opdrachtgever zorgt echter wel voor veel stress zowel bij u als bij uw werknemers en u zou eens moeten kijken hoeveel tijd u aan hem kwijt bent en dit af zetten tegen de hoeveelheid geld die hij u oplevert.

Enkele failliete bedrijven welke wij afgelopen week hebben gesproken gaven aan dat ze door slechte opdrachtgevers failliet zijn gegaan, er was veel geld in deze opdrachtgevers gestoken maar de opdrachtgever ging failliet en er was geen mogelijkheid om het geld terug te vorderen.

Bezint dus voor u begint aan het werken met een slechte opdrachtgever, en mocht u zo’n slechte opdrachtgever nu in uw portefeuille hebben dan is het misschien verstandig om te stoppen met werken voor deze opdrachtgever.

Geen werk afslaan
dit laatste punt is eigenlijk een verlengde van het vorige punt echter is het wel degelijk anders. U kunt ook slecht werk krijgen van een normaliter goede opdrachtgever. Werk kan slecht zijn wanneer het gewoonweg te weinig oplevert of wanneer het werk zich aan de andere kant van het land bevindt.  De fout die veel ZZP’ers maken is teveel werk aan nemen van familie en vrienden voor een prijs welke ze niet zouden hanteren voor een normale opdracht gever. Natuurlijk wilt u uw vrienden en familie helpen, maar niemand is er bij gebaat als u hierdoor uw rekeningen niet meer kunt betalen.

Wanneer u het al druk genoeg heeft zult u af en toe ook werk moeten afslaan, wanneer u al het werk aan blijft nemen zal uw kwaliteit hierdoor afnemen en daardoor ook uw reputatie.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit stuk dan kunt u overigens altijd contact met ons opnemen via info@bouwalmanak.nl of het contact formulier.

 

Related Posts

About The Author