Gemeentes hinderen groei bouw

De gemeenten in Nederland hinderen de groei in de bouw doordat zij extra eisen stellen aan startersleningen en de grondprijs te hoog houden. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in een interview met NUzakelijk.

“Gemeenten stellen extra eisen aan de starterslening”, zegt Verhagen.

Volgens Verhagen krijg je die in sommige gevallen alleen als je er een woning mee koopt op grond waar de gemeente vanaf wil of als je al in die gemeente woont. “Maar die starterslening is helemaal niet bedoeld om van je overtollige of dure grond af te komen, maar om als nieuwkomer op de woningmarkt een huis aan te schaffen wat anders niet mogelijk zou zijn”, zegt Verhagen.

In het Woonakkoord van minister Stef Blok (Wonen) is afgesproken dat het Rijk extra geld voor startersleningen beschikbaar stelt die voor maximaal de helft van de lening aflossingsvrij mag zijn.

Het kan allemaal veel efficiënter bij de lagere overheden vindt Verhagen. “De bureaucratie, de bestuurlijke traagheid. Dat valt me echt tegen. Er ligt 1 miljard euro op de plank, waarvan 250 miljoen bij gemeenten, bestemd voor onderhoud. Geef dat uit!”

Verhagen stoort zich ook aan de opstelling van gemeenten rondom de verkoop van grond. “Je ziet dat de huizenprijzen met 20 procent zijn gedaald vergeleken de topperiode van voor de crisis. Maar de gemeente handhaven voor hun grond nog steeds diezelfde prijs.”

Zo wordt het bouwen volgens Verhagen een stuk duurder. “Als de gemeente ondernemer wil spelen en winst wil maken op zijn grond, moet je ook ondernemer zijn in slechte tijden en je verlies nemen. Dat hebben bedrijven ook gedaan.”

bron: www.NuZakelijk.nl

 

Related Posts

About The Author