Moderne architectuur in Parijs

Bijzondere architectuur bezichtigen is iets wat u als vaste lezer van BouwAlmanak vast en zeker graag doet en waarschijnlijk op vakantie nog vaker dan thuis in Nederland.

De vakantieperiode is aangebroken en u slaat vast en zeker een reisgids open over uw bestemming. Nou staan in deze reisgids vaak historische gebouwen welke bezienswaardig zijn, maar vaak wordt de moderne architectuur achterwege gelaten. Daar gaan wij verandering in brengen.

De komende tijd gaan wij moderne architectonische bezienswaardigheden in populaire vakantiebestemmingen uitlichten en daar geven wij u ook nog eens de locatie van het gebouw/object bij.

We beginnen met de hoofdstad van het meest favoriete vakantieland van Nederlanders: Parijs!

Als u nog nooit in Parijs bent geweest gaat u vast en zeker de Eifeltoren, Notre Dame, Sacré‑Cœur en het Louvre bezoeken, maar Parijs heeft ook op het gebied van moderne architectuur veel te bieden.

Villa Savoye

We beginnen met het meest bekende ontwerp van de Zwitserse architect Charles Edouard Jeanneret. Beter bekend als le Corbusier. Villa Savoye ligt in Poissy wat iets ten Noord-Westen van Parijs ligt, dit maakt het een uiterst geschikt uitstapje voor op de heen of terugweg wanneer u met de auto vanuit Nederland naar Parijs bent afgereisd.

Le Corbusier staat bekend om zijn vijf punten voor nieuwe architectuur te weten: de vrije plattegrond (welke gerealiseerd wordt door het ontbreken van draagmuren), het bouwen van woningen op kolommen, het gebruik van horizontale ramen, het toepassen van daktuinen en de vrije facade (welke geraliseerd kan worden doordat de gevel niet draagt). Al deze punten zijn bij de aanbouw van de villa tussen 1928 en 1931 gerealiseerd.

De villa is gerealiseerd als buitenhuis voor de familie Savoye, waar de naam ook vandaan komt.

Centre Pompidou

Het centre Pompidou heeft u vast en zeker al wel eens voorbij zien komen op internet, tv of in reisgidsen. Toch staan we er bij stil omdat het in onze ogen een van de meest markante gebouwen van Parijs is.

Het gebouw is het resultaat van een wedstrijd welke in 1971 werd uitgeschreven door de toenmalige burgemeester van Parijs. De vraagstelling was het ontwerpen van een nieuw cultureel centrum voor Parijs. Uiteindelijk schreven maar liefst 650 architecten in, het winnende ontwerp is uiteindelijk ontworpen door de Richard Rogers, Renzo Piano en Gianfranco Franchini.

Ondanks dat het nu een drukbezocht gebouw is en het niet meer weggedacht kan worden uit Parijs is dit wel eens anders geweest. Direct na de presentatie van het winnende ontwerp brak er een storm van kritiek uit onder inwoners van de wijk waarin het gebouw is gerealiseerd. De inwoners begrepen niet waarom er een olieraffinaderij middenin een historische wijk werd gerealiseerd. Gelukkig heeft uiteindelijk de buurt het gebouw in haar armen opgesloten, net als de tienduizenden bezoekers welke het gebouw elke dag bezoeken.

Docks de Paris

Minder bekend dan het centre Pompidou zijn les Docks. Les Docks de Paris liggen in de binnenstad van Parijs aan de Seine.

Het gebouw is in 1907 gebouwd en tot het begin van deze eeuw in gebruik geweest als een overslag depot voor beton, in 2007 is het gebouw getransformeerd tot een mixed use building waar onder andere het Cité de la Mode et du Design in gevestigd is.

Het meest interessant aan dit gebouw is de wijze waarop de constructie van het betondepot intact is gelaten. Er is namelijk over de oude gebouwstructuur een nieuwe laag van staal getrokken.

Een gebouw wat u in onze ogen niet mag missen bij een bezoek aan Parijs!

La Grande Arche de La Defense

We sluiten deze reisgids voor moderne architectuur af met een van de bekendste moderne gebouwen van Parijs, in het verlengde van de Arc de triomph treft u de Grande Arche de la Defense namelijk aan.

De Grande arche is een moderne variant van de Arc de triomph en zou kunnen worden omschreven als een opengewerkte kubus. Het gebouw heeft een hoogte van maar liefst 110 meter en de gevel is bekleed met marmer en glas.

Het gebouw is tot stand gekomen nadat in 1982 de toenmalige president Francois Mitterand een ontwerpwedstrijd uitschreef om de “tete” de Defense te ontwerpen. Tete staat voor hoofd en daarmee werd meteen het doel van het ontwerp duidelijk, het moest het meest spraakmakende gebouw van zakenwijk la Defense worden.

Uiteindelijk heeft de Deense Architect Johan-Otto van Spreckelsen deze wedstrijd gewonnen en hij is zodoende verantwoordelijk voor het ontwerp.

Wij hopen dat u heeft genoten van dit artikel en wensen u veel plezier toe in Parijs!

Related Posts

About The Author