Staking medewerkers van Wijnen bouw

Leden van FNV Bouw leggen maandag 26 augustus voor de vierde keer het werk neer bij bouwbedrijf Van Wijnen in Gorredijk. Ze voelen zich als oud vuil op straat gezet en hullen zich daarom, op de stoep van het kantoor, letterlijk in vuilniszakken. “Wachtend om door een vuilniswagen te worden afgevoerd” aldus Joukien Haan, regiobestuurder van FNV Bouw.

Van Wijnen heeft voor de tweede keer in korte tijd ontslag aangevraagd voor de werknemers. De eerste aanvraag werd half juli door het UWV geweigerd. Het bouwbedrijf had niet genoeg gedaan om de medewerkers binnen het bedrijf te herplaatsen. Ook werkte er nog uitzendkrachten bij Van Wijnen en was er een vacature.

Geen duimbreed

“Maar Van Wijnen gaat stug door op de ingeslagen weg” zegt Haan. “Voor alle betrokkenen ligt er een nieuwe aanvraag, waartegen FNV Bouw maandagmiddag bij het UWV een verweer indient. En intussen heeft de directie nog steeds geen duimbreed toegegeven inzake een goed sociaal plan dat we willen afspreken.”

Van Wijnen is sinds vorig jaar bezig door heel Nederland groepen mensen te ontslaan. Landelijk gaat het al zeker om 70 werknemers, van wie er momenteel ruim dertig in het noorden van het land op straat worden gezet. Voor al deze mensen wil FNV Bouw een goed sociaal plan, maar Van Wijnen weigert onder meer een fatsoenlijke ontslagvergoeding.

“De directie zegt financieel `geen onderhandelingsruimte’ te zien” aldus Haan. “Het bedrijf zou niet meer kunnen betalen dan een kleine aanvulling op de WW: een vijfde maandloon per gewerkt jaar.

“Veel te mager natuurlijk, voor een bedrijf dat volgens topman Cees van Bemmel zelf `tot de beter presterende grote bouwondernemingen van Nederland’ behoort. Met een omzet het afgelopen jaar van 635 miljoen euro en een winst van 25 miljoen. Het bedrijf moet ophouden werknemers als oud vuil langs de kant van de weg te zetten en moet nu eindelijk eens serieus met ons gaan praten over een fatsoenlijk sociaal plan.”

Daarin moeten volgens de bond niet alleen afspraken over een nette ontslagvergoeding staan, maar ook over scholing en outplacement en een terugkeergarantie van twee jaar.

bron:nieuwsbank

Related Posts

About The Author