10 hoogste gebouwen: 4 Taipei 101

Bij de hoogste gebouwen ter wereld denken wij al snel aan Dubai en China. Maar is dit juist? Staan alle hoge gebouwen in Dubai of China? Dat gaan wij de aankomende 10 maandagen uit vinden aangezien de Maandag ook in 2014 lijstjesdag wordt! We hopen dat u net zo van dit lijstje zult genieten als van de 10 langstdurende bouwprojecten. Het gaat hier enkel om gebouwen, er zijn ook nog tv en radio masten welke nog hoger zijn dan sommige gebouwen in deze lijst maar deze laten wij buiten beschouwing.

We zijn deze week aangekomen bij nummer 4: Taipei 101

Plaats: Taipei
Bouwjaar:2004 (oplevering)
Hoogte: 492 meter

Om maar meteen met de meest voor de hand liggende vraag in huis te vallen: de naam Taipei 101 slaat op het aantal verdiepingen, dit is namelijk het aantal vloeren wat het gebouw bovengronds heeft.

Ondergronds beschikt het gebouw overigens ook nog over 5 verdiepingen. Het gebouw is overigens 509 meter hoog wat een volle 17 meter hoger is dan nummer 5 het “Shanghai World financial center

Het technisch meest interessante onderdeel aan deze toren is de “tuned mass damper” een soort contragewicht wat zich bevindt tussen de 87e en 91e verdieping. Dit contragewicht helpt bij extreme wind om het gebouw niet te veel te laten bewegen, daarnaast helpt het gewicht om het gebouw in evenwicht te houden bij eventuele aardbevingen, dit is te zien in het filmpje onder aan dit artikel.

Op de eerste tot de vierde verdieping bevinden zich winkels, een fitness ruimte is te vinden op de 5e en 6e verdieping waarna er tot de 84e  verdieping kantoren zijnt e vinden. De verdiepingen tot aan de 101e zijn te bezoeken door dat er zich diverse restaurants en observatiecentra bevinden. Daarnaast bevindt zich het contragewicht hier en diverse voorzieningen.

Related Posts

About The Author