200 haagse kavels in de vrije verkoop

De komende jaren wordt zo’n 15 procent van de bouwlocaties voor woningen in Den Haag direct verkocht aan particulieren, zonder tussenkomst van grote projectontwikkelaars. Een proef in de Hofstad is zo succesvol, dat mensen letterlijk in de rij liggen.

Zaterdag gaan er ruim 200 Haagse kavels en een complex met kluswoningen in de verkoop. „ Het is ongelofelijk, mensen liggen 2,5 weken vooraf al voor de deur van het stadhuis om maar als eerste aan de beurt te zijn. Ze zijn zo enthousiast en er liggen zelfs projectontwikkelaars bij; die moet je er normaal aan hun oren bijslepen tegenwoordig”, zei wethouder Marnix Norder. Hij is de bedenker van het plan, waarbij mensen zelf een bouwkavel of opknaphuis kunnen kopen voor een scherpe prijs, om er vervolgens zelf te gaan (ver)bouwen.

„Voor de Tweede Wereldoorlog ging dat ook zo, maar sindsdien is die markt overgenomen door professionals”, aldus de wethouder. Die kopen grote kavels, laten daar tientallen vrijwel identieke huizen bouwen en verkopen die. „We snijden met dit plan de mensen in pakken er juist uit. Mensen kopen een kavel, nemen eventueel een architect in de arm en kunnen zelf aan de slag.”

Aan veel regels hoeven de kopers zich niet te houden. „De regels beslaan één A4’tje met daarop het bestemmingsplan, de maximale hoogte en dergelijke”, aldus Norder, die verder de kopers carte blanche heeft gegeven. „Al zullen mensen nooit 1,5 ton steken in iets dat daarna onverkoopbaar is. Het is beheerste vrijheid.”

Het idee kwam uit Almere, maar daar werden de kavels buiten de stad aangeboden. Den Haag selecteert juist locaties middenin de stad. Daardoor verandert de ontwikkeling van de stad en hebben kleinere bouwbedrijven en architecten juist meer te doen. Immers, de kopers bepalen zelf hoe hun pand eruit ziet en wie het bouwt.

De komende jaren zal dus zo’n 15 procent van alle Haagse bouwkavels direct aan kopers worden aangeboden. Tegelijk stijgt ook de interesse uit andere steden, weet Norder. „Ze zijn benieuwd hoe wij dat hier doen. Het is ideaal voor een gemeente. In Den Haag is er veel lokale animo, dat kan elders ook.”

Wel vergt het plan wat aanpassing van het ambtenarenapparaat. Dat moet meer aan voorbereidend werk doen, zoals het plannen van riolering en kabels en het aanpassen van het bestemmingsplan als dat nodig is. „Daarna moet de ambtenaar juist terugtreden en vertrouwen op de burger. Die kunnen dat overigens prima. Vorig jaar hebben we bij wijze van proef 77 kavels te koop gezet en ik heb geweldige ontwerpen gezien”, weet Norder.

Related Posts

About The Author