Aantal faillissementen bouw stagneert

Hoewel nog steeds relatief veel bouwbedrijven over de kop gaan, lijkt het aantal faillissementen te stagneren aldus het CBS. Toch is er nog geen reden tot juichen: het aantal faillissementen is nog altijd vele malen hoger dan het vóór 2009 was.

Volgens branchevereniging Bouwend Nederland zorgt de tijdelijke verlaging van btw op verbouwingen voor een toename van werk.

Sinds 1 maart is het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen verlaagd van 21 naar 6 procent. De tijdelijke maatregel heeft een looptijd van één jaar en was onderdeel van het woningmarktakkoord.

Vooral het kleinbedrijf profiteert van deze tijdelijke maatregel, zegt Bouwend Nederland tegen NU.nl. Particulieren vroegen in het eerste half jaar 11 procent meer offertes aan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van de branchevereniging. Dit resulteerde in 6,2 procent meer opdrachten. De gemiddelde omzet steeg bij bouwbedrijven met 3,2 procent.

In mei en juni gingen nog respectievelijk 137 en 127 bouwbedrijven failliet. In juli lag dit aantal op 92, bleek maandag uit cijfers van het CBS. Een woordvoerder van Bouwend Nederland vindt het ‘mooi dat de daling wat afvlakt’. ‘Het lijkt er op dat we de bodem hebben bereikt.’

Geen reden tot juichen
Toch is er volgens de branchevereniging nog geen reden tot juichen. ‘In het eerste halfjaar is ten opzichte van vorig jaar nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen.’
Om het werk in de bouw te laten toenemen zou de organisatie graag zien dat de overheid geld dat al is gereserveerd voor bouwprojecten sneller daadwerkelijk investeert. Volgens Bouwend Nederland gaat dit om ruim een miljard euro.

Het CBS maakte maandag cijfers bekend waaruit bleek dat het totale aantal faillissementen in Nederland is toegenomen. Naast de bouw werden met name bedrijven in de handel getroffen.

Bron: Bouwend Nederland

Related Posts

About The Author