Belgie heeft straks geen binnenlandse bouwvakkers meer

Vrijdagmiddag berichtten we al over de illegale concurrentie op bouwplaatsen in België, vanochtend berichte de Belgische krant “de Morgen” daar wederom over.

Volgens de morgen hebben we als het in dit tempo doorgaat straks geen binnenlandse bouwvakkers meer rondlopen op de bouwplaats. Volgens Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, kunnen de Belgische bouwvakkers nooit werken op voor hetzelfde geld als de concurrentie uit Polen, Bulgarije en Roemenië.

Begin 2011 was het keerpunt. Sindsdien is de werkgelegenheid achteruitgegaan. Zesduizend banen gingen in de sector verloren. Ook de opdrachten kalfden met 3 procent af, onder invloed van de detachering en de crisis.

De sociale partners uit de bouwsector rekenen erop dat de federale minister van Werk, Monica De Coninck, volgende week een aanpassing van de Europese regels inzake detachering steunt. Zelf wil ze ook meer controle op detachering, net als haar collega John Crombez, staatssecretaris voor Fraudebestrijding.

De Confederatie Bouw vraagt een rondetafel van de sector met de overheden. “Steeds meer besteden onze bedrijven zelf werk uit aan buitenlandse onderaannemers, uit noodzaak.” Uit de enquête bleek dat 8 procent dat nu al doet, en 17 procent het van plan is. “Als we nu niet ingrijpen, blijft er steeds minder lokale werkgelegenheid over”, waarschuwt De Mûelenaere.

Related Posts

About The Author