Bijzondere architectuur in Nederland

Deze zomer niet op vakantie? Bijzondere architectuur is niet enkel te vinden in wereldsteden als Barcelona of Parijs maar ook zeker in Nederland.

Onze colleg’a van Stedentripper hebben een aantal van de mooiste gebouwen op een rijtje gezet uit Nederland en Belgie. Wij hebben daar de mooiste 3 gebouwen van Nederland uit gekozen en er de locatie van opgezocht zodat u er ook daadwerkelijk makkelijk naar toe kunt reizen, veel plezier!

Agora theater | Lelystad

We beginnen met een Nederlands gebouw wat ook nog eens is ontworpen door een Nederlandse toparchitect te weten Ben van Berkel. van Berkel heeft gebouwen ontworpen over de gehele wereld, van Zuid Korea tot aan Brazilie. En ook in Nederland is hij geen onbekende aangezien hij onder andere de Erasmusbrug en het in aanbouw zijnde Centraal station van Arnhem heeft ontworpen.

Ook het bovenstaande Agora theater is door het team van Ben van Berkel ontworpen en zeker de moeite waard om van buiten te bezichtigen, nog leuker is het bezoeken van een voorstelling want ook het interieur is prachtig!

Wilhelminapier | Rotterdam

Als u over de Erasmusbrug vanuit de stad naar de kop van zuid in Rotterdam fietst kijk u direct tegen de Wilhelminapier aan. De Wilhelminapier is de architectuurhotspot van Rotterdam, niet enkel staan er gigantisch hoge gebouwen maar ook het grootste gebouw van Nederland te weten “de Rotterdam”is er te vinden. U ziet “de Rotterdam” op bovenstaande foto aan de rechterzijde. Verder ziet u op de foto de scheve toren ontworpen door Renzo Piano welke ook het Centre Pompidou in Parijs heeft ontworpen.

Ook het hoogste woongebouw van Nederland treft u aan op de Wilhelminapier, dit is namelijk gebouw “New Orleans”.

Groninger museum | Groningen

Een gebouw wat niet in de randstad maar het in het hoge noorden staat is het Groninger museum.

Het Groninger Museum heeft een zeer opvallend gebouw, waaraan verschillende architecten en ontwerpers hebben gewerkt. De Italiaan Alessandro Mendini was hoofdarchitect en coördineerde de bouw in de jaren 90 van de vorige eeuw. Aangezien het museum open voor publiek is kunt u het gebouw ook van binnen bekijken.

Related Posts

About The Author