Bouw 4e kwartaal 2013 beter dan gedacht

Het laatste kwartaal van 2013 is toch beter verlopen dan aanvankelijk werd gedacht blijkt uit cijers welke gisteren door het CBS zijn gepresenteerd. Hiervoor werd gekeken naar de investeringen en productie in de bouw. De investeringen en productie in de bouw waren in het vierde kwartaal van 2013 hoger dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Mede hierdoor groeide de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2013 niet met 0,7 procent van het bbp zoals berekend in februari, maar met 0,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal.
Daarbij was ook de krimp van van de bestedingen van huishoudens en de overheid juist kleiner dan eerder werd gemeld.

Het derde kwartaal werd met 0,2 procent naar beneden bijgesteld tot min 0,6 procent, de overige kwartalen zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder ongewijzigd. De economische groei in het hele jaar 2013 blijft met een krimp van 0,8 procent ook hetzelfde.

De groei in het vierde kwartaal is enigszins vertekend door eenmalige investeringen in energiezuinige auto’s. Per 1 januari 2014 eindigde hiervoor een aantal belastingvoordelen.

Ook de krimp van het aantal banen is in het vierde kwartaal van vorig jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2012 naar boven bijgesteld. Het aantal werknemers daalde in die periode niet met 1,7, maar met 1,6 procent.
Het aantal banen in het vierde kwartaal nam na correcties van seizoensinvloeden met vierduizend af ten opzichte van het derde kwartaal in 2013. Bij de eerste berekeningen van het CBS kwam het banenverlies nog uit op achtduizend.

Bron: Nuzakelijk

Related Posts

About The Author