Bouw herstelt door vroege voorjaar

De bouw herstelt door de zachte winter sneller dan voorspeld, dit is althans de conclusie van een rapport wat gisteren door ING is gepubliceerd. Als de bouw in dit tempo doorzet zal de bouwproductie in alle 4 de kwartalen dit jaar het voorafgaande kwartaal overstijgen. Dit is sinds het begin van de crisis niet meer voorgekomen.

In totaal zal dan dit jaar de productie met 3,5 procent aantrekken en volgend jaar met 2 procent. Bij de vorige prognose, in februari, gingen de economen van de bank er nog van uit dat de bouw in 2014 niet zou groeien.

Het vertrouwen van aannemers steeg in maart naar het hoogste niveau sinds twee jaar, zo staat in het rapport. Het is vooral de onderhouds- en verbouwsector die voor de groei zorgt, mede gedreven door het door het kabinet tijdelijk verlaagde btw-tarief voor renovatiewerk.

Toch is er nog geen reden voor een feest aldus ING. Vorig jaar kromp de bouwproductie in Nederland namelijk nog met dik 4 procent. Circa 4 op de 10 bouwbedrijven geeft nog steeds aan dat zij te weinig opdrachten hebben om hun personeel aan het werk te houden en dit aantal is sinds eind 2013 weer licht gestegen.

Related Posts

About The Author