Bouw Spuiforum na gemeenteraadsverkiezingen?

Het bouwproject in Den Haag wat de meeste tongen losmaakt op dit moment is toch wel het Spuiforum, maar wat voor invloed hebben de gemeenteraadsverkiezingen vandaag op de mogelijke ontwikkeling van het Spuiforum? Dat is wat Dichtbij redacteur Martijn Maatkamp zich afvroeg. De Coalitie lijkt namelijk unaniem voor te zijn, maar wat gebeurd er met een nieuwe coalitie?

Opmerkelijk genoeg is elke oppositiepartij, van SP tot PVV, om uiteenlopende redenen tegen de komst van het Spuiforum. Partijen als de Haagse Stadspartij en GroenLinks willen dat het Lucent Danstheater en de Anton Philipszaal worden gerenoveerd. Richard de Mos van Groep de Mos/Ouderen Partij en Léon de Jong van de PVV wezen in interviews met Dichtbij.nl op de tachtig procent van de Hagenaars die eveneens tegen het Spuiforum zouden zijn. De Jong zei dat het project waarschijnlijk vele miljoenen euro’s meer gaat kosten dan de 181 miljoen euro die het Spuiforum nu al minimaal kost om te realiseren.

De Mos voegde daaraan de opmerking toe dat het Spuiforum een prestigegeil dingetje is voor de collegepartijen. Ook hij verwacht dat het project duurder uitvalt dan 181 miljoen euro, door te wijzen op het noodzakelijke uitkopen van Hotel Mercure en het jaarlijkse exploitatietekort van 900.000 euro voor de komende tien jaar.

Interessant is dat ook binnen de collegepartij PvdA verdeeldheid is ten opzichte van de eventuele komst van het Spuiforum. Gerard Verspui, nummer vijf op de kandidatenlijst, keert zich ook tegen de komst van het culturele project. Kiezers die het onbegrijpelijk vinden dat hun Partij van de Arbeid in de tijd van de Participatiewet en andere bezuinigingen dit project door wil drukken, vinden linkse alternatieven in GroenLinks, de SP of de Haagse Stadspartij.

Robert Rinnooy Kan van overheidsadviesbureau Rinnooy Kan & Partners verzocht het college begin oktober in een open brief om in maart 2014 een referendum te houden over de wenselijkheid van het Spuiforum. Dat zou ongeveer gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen worden gehouden. Referendumpartij bij uitstek D66 hield net als de andere collegepartijen de poot stijf en het referendum kwam er niet.

Die beslissing kan het nieuwe te vormen college wel eens parten spelen als blijkt dat de huidige collegepartijen na morgenavond niet genoeg zetels hebben om de macht over de stad voort te zetten. In dat geval zullen ze om de tafel moeten met tenminste één oppositiepartij die tegen het hele plan is. In combinatie met een grillig PvdA-raadslid als Verspui kan dat het college dwingen om de bouw van het Spuiforum op z’n minst uit te stellen. Wordt vervolgd.

Bron: Dichtbij.nl

Related Posts

About The Author