Bouwsector gaat groeien

De bouwproductie gaat de komende twaalf jaar met 70 procent stijgen. Die voorspelling doen het Britse onderzoekbureaus Global Construction Perspectives. Helaas zal Nederland hier nauwelijks van gaan profiteren. Dat voorspelt Taco van Hoek, directeur van het economisch instituut voor de bouw.

Het grootste deel van deze groei zal gaan plaatsvinden in China, India en Amerika.

Volgens Van Hoek gaat ons land slechts ‘in zeer beperkte mate’ mee profiteren van deze groei in productie. “De bouw is traditioneel binnenlands georiënteerd. De productie moet daar gemaakt worden waar ook gebouwd wordt. Hierdoor zal de economische activiteit en werkgelegenheid in de bouwsector in Nederland nauwelijks iets merken van deze groei”

Wat voor bedrijven wel kunnen profiteren? Van Hoek somt er wat op: “Bedrijven die erg goed in de ‘waterbouwkant’ zitten, Boscalis bijvoorbeeld, haalt traditioneel 80 procent van hun omzet uit het buitenland. En aan grote ingenieursbedrijven als Arcadis en grote bouwbedrijven als BAM, Volker Wessels, Heijmans, kan je ook denken. BAM haalt bijvoorbeeld meer dan de helft van de omzet uit het buitenland. of neem de grote architectenbedrijven die internationaal opereren. Het loopt alleen vaak via directe investeringen. Ter plekke opent men kantoren en worden er mensen in dienst genomen. En bouwplaatspersoneel ter plekke doet het uitvoerende werk.”

Rendementen Voor Nederland is interessant dat daarmee kennis wordt opgedaan, gelooft Van Hoek. “En op sommige activiteiten kunnen mooie rendementen worden gemaakt. Dus er zitten wel voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven aan vast, maar voor onze economie en werkgelegenheid zijn ontwikkelingen in eigen land van het grootste belang.”

Bron: bnr.nl

Related Posts

About The Author