Bouwvakkers werkloos door werklozen

Bouwbedrijven worden door veel gemeenten in Nederland steeds vaker gedwongen om lokale werklozen bij bouwprojecten in te zetten. Hierdoor onstaat een zogenoemde ‘werklozencaroussel’, omdat aannemers hierdoor weer hun eigen personeel zullen moeten ontslaan. Dit schreef de Volkskrant woensdag.

Dit is een veelgehoorde klacht van aannemers die in opdracht van de gemeente werken. Wat de problemen nog dreigt te vergroten is een nationaal stimuleringsplan van de overheid om de komende jaren drieduizend jongeren, ouderen en werklozen aan gesubsidieerd werk op bouwplaatsen te helpen. Volgens Bouwend Nederland en het Ministerie van Sociale Zaken zorgt dit plan juist wel voor extra banen en zou er niet meer personeel worden verdrongen.

Het zijn vooral de weg- en waterbouwers of bedrijven die rioleringen aanleggen die nu tegen problemen aanlopen. Zij zijn voor bijna al hun werk afhankelijk van gemeenten. Bij aanbestedingen stellen gemeenten vaak de eis dat een deel van het werk wordt verricht door werklozen uit de kaartenbak van het eigen UWV. Omdat gemeenten al veel bezuinigen, hebben de aannemers vaak al te weinig werk om hun eigen personeel aan de gang te houden. Zij vrezen dat meer ontslagen vallen als ze werklozen aan werk moeten helpen.

Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit Tilburg vindt dat de aannemers een punt hebben. Hij stelt in de krant: ‘Er komt geen extra weg of brug bij, dus er blijft evenveel werk te verdelen. Dan werkt het wel degelijk verdringend.’

Related Posts

About The Author