De 10 langstdurende bouwprojecten: 5

Bij grote bouwprojecten denken we tegenwoordig aan gigantische wolkenkrabbers en architectonische meesterwerken. Echter zijn we heden ten dage in het bezit van gigantische kranen en geavanceerde technologie. Deze lijst van 10 langstdurende afgeronde bouwprojecten gaat terug naar de tijd toen alles nog met de hand gebouwd werd. Vanaf nu zal elke maandag 1 van deze projecten worden besproken.

Deze gebouwen zijn uitgewerkt tot in detail, gigantisch van omvang en daarom extra interessant om nog eens onder de aandacht te brengen!

Deze week is het de beurt aan nummer 5: El Castillo of de Piramide van Kukulcán

Start bouw: Circa 600 na Christus
Afronding: Circa 1000 na Christus
Duur: 400 jaar

Chichén Itzá zal niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen maar toch was het een van de belangrijkste steden gedurende het Maya tijdperk en tevens de plaats waar El Castillo staat. Het complex bestaat naast de Piramide uit vele kleine gebouwtjes. Het gebouw is zo ontworpen dat het de stem van een spreker die bovenaan staat versterkt. Wanneer men naar het gebouw kijkt ziet men direct dat hier wiskundigen aan hebben gerekend want het gebouw is perfect symmetrisch.  Ook aan de 4 trappen is gerekend. Drie van de vier trappen bestaan uit 91 treden, de vierde trap telt er 92. In totaal zijn er dus 365 treden, evenveel als er dagen in een jaar zijn. De piramide is 24 meter hoog, en wanneer ook de tempel bovenop waar de spreker in staat wordt meegerekend zelfs 30 meter hoog. Zo als ook bij vorige langstdurende bouwprojecten is het hier wederom de vraag hoe de Mayas de stenen naar boven hebben weten te krijgen daar ze geen gebruik maakten van het wiel.

Related Posts

About The Author