De kleine tuin

Hoe gaat u te werk?

Heeft u een kleine tuin en denkt u dat er weinig mee te doen is? Er is zeker van alles te doen in uw tuin, lees hier wat u zoal kunt doen met uw kleine tuin:

Zelfs op balkons, daken en tegen de gevels is van alles mogelijk. Verwijder een paar stoeptegels en zet een aantal kleurrijke of mooie volle planten neer. Klimplanten als druiven of kiwi’s doen het over het algemeen erg goed, deze hebben maar weinig grond nodig en gaan snel de hoogte in. De ideale oplossing voor mensen die slechts een beperkte ruimte tot hun beschikking hebben. Een geveltuin is, behalve productief bovendien hartstikke gezellig!

De eetbare tuin:
Wat dacht u van een eigen kruidentuin of moestuin? Een ‘eetbare tuin” is gemakkelijk te realiseren op een kleinere oppervlakte en het levert u ook nog eens uw eigen kruiden en groten op. Denk aan tomaten, komkommer, sla basilicum, bieslook etc. Verser kan niet en de maaltijd smaakt ook nog eens veel lekkerder als u uw eigen kruiden plukt en gebruikt. Eetbare planten bieden daarnaast allerlei mogelijkheid om de tuin veel mooier te maken. De planten, inclusief bloemen en vruchten, groeien in de mooiste vormen en kleuren. Een goed samengestelde tuin is een waar genot om te zien, te ruiken en te proeven.

Doe het zelf tips:
De volgende beschrijving vertelt u stap voor stap hoe u uw eigen verticale tuin aan kunt leggen:
1. Allereerst heeft u een constructie nodig die u kunt bevestigen aan de muur, zonder dat deze beschadigt. Er zijn kant en klare frames verkrijgbaar, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze zelf te maken.
2. De eerste stap is het bevestigen van een rooster aan uw gevel. (ongeveer 15centimere van de muur af) waar u jute of vilt achter spant waar de planten in kunnen wortelen.
3. Bevestig bakken of zakken aan de constructie en vul deze met potgrond.
4. Nu kan het planten beginnen! Planten die het meeste water nodig hebben kunt u het beste onder aan planten, zodat deze al het overtollige water opvangen.

Een verticale tuin in een pallet:
Ziet u het niet zitten om een constructie aan de muur te bevestigen, dan kunt u er ook voor kiezen om een pallet te gebruiken als plantenbak. Deze manier van verticaal tuinieren is erg gemakkelijk en geeft ook nog eens een sfeervol resultaat!
1. Bedek de onder en zijkanten van de pallet met antiworteldoek.
2. Leg de pallet plat op de grond en vul de vakken met potgrond en platen,
3. Laat de pallet een week of twee plat liggen zodat de planten goed kunnen wortelen, Hier na kunt u de pallet rechtop zetten en tot slot de opening aan de bovenkant vullen met planten.

Beplanting:
Met name bij verticaal tuinieren is het belangrijk dat u de juiste planten uitkiest. Zware planten kunnen bijvoorbeeld teveel gaan hangen, of zelfs uit de constructie vallen. Wilt u er zeker van zijn dat de planten het goed doen in uw verticale tuin? Kies dan uit de volgende planten:

Schaduw tuin:
Varens
Purperklokje
Grassen
Tuingeranium
Longkruid
Zennegroen
Longkruid

Eetbare tuin:
Aardbei
Bieslook
Sla
Tijm
Salie
Majoraan

Siertuin:
Maskerbloem
Klokjesbloem
Lieve vrouwe bedstro
Dovennetel
Viooltjes
Veronica

 

Related Posts

About The Author