Directeuren bouwbedrijf Enschede de cel in

Twee directeuren van Design Bouw, een bedrijf in kunststof kozijnen uit Enschede, zijn veroordeeld tot celstraffen van zeven maanden vanwege belastingfraude. De schade voor de belastingdienst was 235.565 euro.
Er werd vooral gefraudeerd door medewerkers van het bedrijf op zaterdagen zwart te laten werken. Volgens de rechtbank vervalsten de twee daarnaast lange tijd de administratie van het bedrijf.

Op 25 mei 2011 deed de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) een inval bij het bedrijf omdat er het vermoeden was dat er op grote schaal zwart gewerkt werd. Tijdens de rechtszaak twee weken geleden gaven beide directeuren dat ook toe.

Ze noemden het een ‘verkeerde keuze’ die was ingegeven door de crisis in de bouw die in 2009 uitbrak. Door klussen zwart aan te bieden wilden ze goedkoper zijn dan de concurrentie. “We dachten het zo te moeten doen, maar weten nu dat het niet de juiste weg was” zei een van de directeuren tijdens de zitting.

Volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat de twee fraudeerden om zichzelf te verrijken. Toch hadden de twee er wel baat bij. Ze wilden het grootste kunststof kozijnenbedrijf van Nederland worden en door de fraude had het bedrijf een betere onderhandelingspositie op de markt aldus de rechtbank in haar vonnis. De directeuren trokken personeelsleden mee in de fraude, door ze zwart te laten werken of door ze de opdracht te geven om de administratie te vervalsen. Dat rekent de rechtbank de twee zwaar aan.

Tegen de twee was een onvoorwaardelijk celstraf van 10 maanden geëist. Een derde verdachte werd vrijgesproken. De man was bestuurder van het bedrijf en daarmee medeschuldig, maar de rechtbank heeft geen bewijs dat de man wist van de fraude.

Bron: RTVoost

Related Posts

About The Author