De voor- en nadelen van een warmtepomp

We zijn tegenwoordig iedere dag bezig om te trachten zoveel mogelijk te besparen op de kosten van ons energieverbruik. Om dit te kunnen realiseren kiezen steeds meer gezinnen er voor om in hun woning gebruik te maken van een zogenaamde warmtepomp. Een warmtepomp is een zeer energie-efficiënt systeem die over de mogelijkheid beschikt om warmte uit de buitenlucht te onttrekken en deze vervolgens toe te passen voor het verwarmen van lucht en water. In principe is er bij een dergelijke installatie dus steeds sprake van een zogenaamd kringproces waarbij warmte op lage temperatuur een bepaalde vloeistof doet verdampen. Vervolgens zorgt de aanwezige compressor er voor dat de damp wordt samengeperst wat de druk en tevens ook de temperatuur doet verhogen. De warmte die op deze manier ontstaat kan tot slot worden afgegeven aan zowel water als lucht.

Duurzame oplossing

Bovenstaande manier van werken brengt twee zeer interessante voordelen met zich mee. Het eerste voordeel heeft betrekking tot de impact die deze manier van werken heeft op het milieu. Deze is namelijk ongekend beperkt. Het gebruik van een warmtepomp is niet voor niets één van de meest milieuvriendelijke manieren van verwarmen. Omwille van het feit dat een dergelijk systeem zeer zuinig omspringt met energie wordt er verder eveneens voor gezorgd dat het kostenplaatje van uw energiefactuur behoorlijk kan worden teruggedraaid. Hierdoor blijft de terugverdientijd van een warmtepomp, ondanks de hoge kostprijs toch zeer aantrekkelijk. Zie ook: subsidie warmtepomp voor een nog lagere prijs.

Nadelen van een warmtepomp

Wanneer u op zoek bent naar een energiezuinige manier om warmte op te wekken mag het duidelijk zijn dat de warmtepomp u hier alle mogelijkheden toe biedt. Zijn er dan echt geen nadelen aan dit systeem verbonden? Jawel, twee! In eerste instantie is er uiteraard de hoge kostprijs. Anderzijds moet het gezegd dat de levensduur van een warmtepomp met haar minimaal 20 jaar zeer aanzienlijk is. Het tweede nadeel heeft betrekking tot de manier waarop de warmte wordt opgewekt. Dit gebeurt namelijk vrij traag waardoor u steevast een beetje geduld dient uit te oefenen. Kunt u hier mee leven en bent u eveneens van mening dat deze nadelen niet opwegen tegen de vele voordelen? In dat geval is gebruikmaken van een warmtepomp in uw huis ongetwijfeld een aanrader.

Verbeter ook de kwaliteit van water met een waterontharder voor een hoger rendement.

Related Posts

About The Author