Energie besparen met perslucht

Energiezuinig ondernemen zou een mooi voornemen kunnen zijn voor 2014, uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat dit dichterbij is dan dat u waarschijnlijk zelf zou denken aangezien perslucht verantwoordelijk is voor 10% van het totale energieverbruik in de bouwsector.

U zou daarom best eens kunnen kijken naar uw compressor en andere apparatuur welke werkt op perslucht. Hoe? Dat gaan we u nu uitleggen:

Luchtdichtheid
De hoofdoorzaak van het hoge energieverbruik door perslucht zijn scheurtjes in zowel de slangen als de vaten van compressoren. U kunt dit het beste ’s avonds of ’s ochtends vroeg doen wanneer de compressor het enige apparaat is wat aan staat. Volg met uw blote hand de volledige slang van de compressor naar het vat, u zult snel genoeg voelen of er ergens lucht ontsnapt. Dit lijkt een minieme besparing te zijn, maar aangezien de lucht onder hoge druk op het systeem staat gaat er veel energie verloren. Vervolgens gaat u met uw hand op een zelfde manier alle zijden van het vat langs om te kijken of het vat zelf lekt. Wanneer de slang lekt zijn hier reparatiekits voor verkrijgbaar bij elke bouwmarkt, het vat zelf zult u moeten lassen!

Druk verlagen
Een bekend misverstand is dat hoe hoger de druk is hoe beter het systeem werkt. Dit is echter niet waar, probeert u zelf maar eens de druk met 10 procent te verlagen, dit bespaart u jaarlijks al 5 procent aan energie.

Overige oplossingen
Wanneer u al vele jaren dezelfde aansluitnippels gebruikt zijn deze waarschijnlijk niet meer 100%luchtdicht en er zijn waarschijnlijk energiezuinigere nippels in de omloop, gaat u eens langs bij uw bouwmarkt of materiaalleverancier!

Succes met energie besparen in 2014!

Related Posts

About The Author