Faillissementen bouw België gestegen

Ondanks dat er in het eerste kwartaal minder bedrijven failliet zijn gegaan in Belgie was helaas de bouw de zwaarst getroffen sector, met een record van 562 faillissementen. Dat meldt VRT.

In maart gingen 1.078 bedrijven en eenmanszaken over de kop. Dat waren er, net als in januari, minder dan in de overeenstemmende recordmaanden vorig jaar. In februari werd wel een nieuw maandrecord opgetekend van 976 faillissementen. Graydon ziet geen trendbreuk, maar spreekt van “een stabilisatie van het aantal faillissementen op een nog steeds hoog niveau”.

De helft van de 3.122 faillissementen uit het eerste kwartaal werd uitgesproken in Vlaanderen een stabilisering. In Wallonië was er een beperkte stijging, terwijl het aantal faillissementen in Brussel daalde tot 544, tegen 639 in het eerste kwartaal van 2013.

De bouwsector was tijdens het jaarbegin het zwaarst getroffen. Er werd een recordaantal van 562 faillissementen genoteerd, waarmee de horeca (530) werd ingehaald. “Vooral bij de kleinere bouwzelfstandigen zoals elektriciens, dakwerkers, schrijnwerkers en andere gespecialiseerde bouwwerkzaamheden, is het aandeel in het totale aantal faillissementen verhoogd”, aldus onderzoeksbureau Graydon.

Het aantal door faillissement bedreigde banen nam toe tot 7.365. Het grootste faillissement tot nu toe in 2014 viel te betreuren in de provincie Namen, waar in februari het faillissement van Thermic Distribution Europe uit Couvin (159 banen) werd uitgesproken. Op plaats twee staat het Antwerpse telecombedrijf YourCall Store Concept (135 jobs), dat eind maart over de kop ging.

Bron: VRT

Related Posts

About The Author