Finland te warm voor bouw grootste Iglo

 

Eerder berichtten we al over het team van bouwkunde studenten van de Technische Universiteit Eindhoven welke naar Finland zijn vertrokken om de grootste iglo ooit te bouwen. Echter is het niet alleen in Nederland warm, ook in Finland wil de temperatuur maar niet dalen. En dat komt Arno Pronk slecht uit. Hij is projectleider van de bouw van de grootste iglo ooit.  “De temperatuur is nu rond de 0 graden, soms -1”, aldus Pronk. “Eigenlijk hebben we minstens -15 nodig en normaal gesproken is het hier zo’n -20 graden”. In SnowWorld bouwden de studenten eerder al een proefiglo.

Om de grootste iglo ter wereld te bouwen, gebruiken de Eindhovense studenten grote ballonnen. Die bedekken ze met sneeuw en dan worden de sneeuwballonnen bespoten met een mengsel van water en zaagsel. “Als dat bevriest worden de iglo’s heel sterk”, aldus Pronk.

Tot nu toe zijn de onderzoekers vooral bezig geweest met de voorbereidingen, zoals het plaatsen van ankers en het testen van pompen. “We hebben ook een paar pompen gesloopt, ze kunnen niet allemaal even goed tegen het mengsel van water en zaagsel”, vertelt de projectleider.

Pronk heeft goede hoop dat de temperatuur nog gaan dalen. “De voorspellingen zien er goed uit.”

UPDATE: 10-01-2014: Na enkele dagen met kwakkelweer is het in Finland donderdag koud genoeg voor een team met studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven om te beginnen met de bouw van de grootste ijskoepel ooit.

Bron: OmroepBrabant

 

Related Posts

About The Author