FNV Bouw: Geen toezicht op betalingen A2

Avenue2, het consortium van de bouwbedrijven BallastNedam en Strukton dat in Maastricht werkt aan de ondertunneling van de A2, rekent op eigen houtje uit hoeveel het gaat terugbetalen aan de zeventig Portugese werknemers aan de A2-tunnel bij Maastricht. Er is geen toezicht van een onafhankelijke accountant. Dat stelt vakbond FNV Bouw in een persverklaring.

Niet alleen Avenue2, ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt zo vlak voor de kerstdagen nog een veeg uit de pan. Volgens de vakbond heeft hij verzuimd het overheidsproject onder toezicht te stellen. ,,De Portugezen moeten nu maar afwachten wat ze krijgen”, aldus de verklaring.

Onlangs stelde een onderzoekscommissie onder leiding van de Maastrichtse bouwdeskundige Paul Smeets vast dat Poolse en Portugese arbeiders die werken aan de bouw van de A2-tunnel in Maastricht hebben maandelijks ruim 960 euro ten onrechte aan huisvestingskosten hebben betaald. Beloofd is dat zij dat geld terugkrijgen. Vastgesteld is verder dat de betrokken arbeiders veel langer hebben gewerkt dan de Arbeidstijdenwet toestaat. Hun werktijden worden teruggebracht naar 40 uur per week, zo besloot de Stuurgroep A2 vorige maand.

Volgens de stuurgroep A2 – bestaande uit onder meer een commissie van experts en de gemeente Maastricht – is er strikt genomen geen sprake van uitbuiting, maar gaat het om misstanden. Uitbuiting zou een te zware beschuldiging zijn.

FNV Bouw heeft bij Avenue2 aangedrongen op volledig inzicht in de gehele terugbetalingsregeling, maar dat toe nu toe niet gekregen. ,,Vooralsnog is daarop geen antwoord ontvangen van het consortium. Het Portugese ministerie van Buitenlandse Zaken en de Portugese Ambassade in Den Haag volgen de zaak nauwlettend. De ambassade heeft contact gezocht met FNV Bouw over de situatie. FNV Bouw heeft geadviseerd contact op te nemen met het ministerie van SZW en daar aan te dringen op gezamenlijk toezicht op de nabetalingen.”

Volgens bestuurder Ellen Hoeijenbos van FNV Bouw wordt gebruikgemaakt van een lacune in de Nederlandse wetgeving. ,,Creatief omgaan met wet- en regelgeving kan probleemloos, dat is bij de A2 aan de orde van de dag. En als je het aan de kaak stelt, blijken bouwwerkgevers er nog mee weg te komen ook. De juridische stappen die de bond kan ondernemen, duren veel te lang om de geconstateerde uitbuiting direct stop te zetten en aan te pakken. Het is te gek voor woorden dat dit kan voortduren.”

Volgens berekeningen van FNV Bouw heeft onderaannemer Rimec in totaal ruim 2 miljoen euro onterecht ingehouden van de bouwvakkers aan de A2. Het gaat om 1 miljoen aan huisvestings- en logistieke kosten en 1 miljoen wegens onderbetaling, in combinatie met het overtreden van de Arbeidstijdenwet. Per persoon zouden de bouwvakkers een bedrag van tussen de 20.000 à 30.000 euro tegoed hebben.

Related Posts

About The Author