Een goede ventilatie, belangrijker dan ooit

In een tijd waarin de isolerende factor van onze woning zo in de kijker staat zouden we haast durven vergeten hoe belangrijk ook een grondige ventilatie is. Het feit dat woningen vandaag de dag veel beter zijn geïsoleerd in vergelijking met vroeger heeft namelijk niet alleen voordelen met zich meegebracht. Omwille van de verbeterde isolatie kan er dan wel behoorlijk wat geld worden bespaard op de energiefactuur, dat neemt niet weg dat het klimaat binnenshuis er eveneens sterk door wordt beïnvloed. Het inperken van het warmteverlies mag dan een positief gegeven zijn, daar staat wel tegenover dat de luchtkwaliteit vaak iets minder gunstig is.

Goede ventilatie noodzakelijk

Het overvloedig isoleren van een huis zorgt er voor dat vervuiling zoals adem, zweet, maar ook radon en vluchtige organische stoffen zich geen weg kunnen banen naar buiten. Dit zorgt er voor dat een vervuilde en muffe lucht ontstaat die enkele zeer vervelende nadelen met zich meebrengt. Deze lucht is namelijk een voedingsbodem voor mijten, maar werkt ook schimmelvorming in de hand en kan er zelfs voor zorgen dat virussen en bacteriën veel eenvoudiger kunnen worden overgebracht. Een goede ventilatie voorzien in huis is dan ook niet alleen belangrijk voor uw woning op zich, maar ook voor de mensen die er in wonen.

Voorzie een permanente ventilatie

Veel mensen denken dat het voldoende is om af en toe even de ramen en deuren te openen van de woning. Hierdoor krijgt de lucht van binnenshuis immers de mogelijkheid om zich een weg naar buiten te banen en omgekeerd. Op het eerste zicht is het open zetten van ramen en deuren misschien wel interessant, maar ze hebben slechts een tijdelijke impact op het leefklimaat. Een permanente ventilatie voorzien is dan ook veel interessanter. U heeft er niet alleen minder omkijken naar, daarnaast is ze in met name de badkamer absoluut cruciaal. Door middel van ventilatie zorgt u er immers voor dat vervelende geurtjes als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen en bovendien krijgen vochtvlekken op deze manier geen kans.

Bekijk ook: isolatie prijzenvloerisolatie en spouwmurenisolatie.

Related Posts

About The Author