Groen dak minder duurzaam dan wit dak

Vrijwel iedereen is het er mee eens dat zwarte daken vervangen moeten worden aangezien ze niet bijdragen aan de energiebesparing van een dak iets wat groene daken mogelijk wel zouden doen. Een nieuw Amerikaans onderzoek trekt groene daken echter in twijfel want het stelt namelijk dat witte daken 3x energie efficiënter zijn dan groene daken.

Het onderzoek stelt dat ondanks dat groene daken er duurzaam en leuk uitzien ze niet de meest milieuvriendelijke oplossing zijn. Volgens het onderzoek zijn groene daken wel duurzaam wanneer het op de eigen woning aankomt aangezien groene daken er voor zorgen dat een woning beter om kan gaan met regenwater echter wanneer het gaat om global warming dan is een wit dak aanzienlijk slimmer om aan te schaffen.

Witte daken reflecteren namelijk het licht in plaats van het op te nemen zoals groene en zwarte daken dit doen, door het te reflecteren neemt de aarde minder warmte op.

Ondanks dat dit allemaal leuk klinkt geven de onderzoekers ook aan dat dit slechts hun eerste bevindingen zijn en dat ze bezig zijn met het complete onderzoek.

Er kunnen ook enkele kanttekeningen worden geplaatst bij het onderzoek aangezien niet alle warmte die het dak weerkaatst tot buiten de ozonlaag weet te dringen maar ook een deel alsnog binnen onze atmosfeer blijft.

Het originele onderzoek kunt u hier vinden overigens:

http://www.fastcodesign.com/3025603/white-roofs-are-3-times-more-efficie…

Related Posts

About The Author