Grootste bouwbedrijven ter wereld: 1 VINCI SA

Het grootste bouwbedrijf van Nederland is de Koninklijke BAM groep, dit is bekend. Maar wat is nou het grootste bouwbedrijf ter wereld? Aangezien de maandag ook in 2014 lijstjesdag is gaan wij dit de komende 10 maandagen voor u uitzoeken.

Zoals reeds eerder gemeld is de Koninklijke BAM groep met haar omzet van €7.46 Miljard het grootste bouwbedrijf van Nederland. Maar hoe verhoud de BAM zich tot andere grote bouwbedrijven in de wereld?

Wij gaan de komende 10 weken opzoek naar de grootste bouwbedrijven ter wereld. Wij doen dit aan de hand van de omzetcijfers over 2012 aangezien nog niet alle bouwbedrijven hun omzetcijfers over 2013 bekend hebben gemaakt.

Nummer 1:               VINCI SA
Hoofdkantoor:         Rueil-Malmaison, Parijs, Frankrijk
Oprichting:              1899
Omzet 2012:             38.60 Miljard Euro *

Na 9 weken zijn we dan eindelijk aangekomen bij nummer 1: Het grootste bouwbedrijf ter wereld! In Rueil-Malmaison een voorstad van Parijs treffen we VINCI SA aan.

VINCI SA werd in 1899 opgericht door de Franse ingenieurs Alexandre Giros en Louis Loucheur als de Société Générale d’Enterprises (SGE). In 2000 werd de naam gewijzigd in VINCI. Door de overname van bouwbedrijf  GTM in datzelfde jaar, is VINCI nu het grootste bouwbedrijf ter wereld.

In totaal werken bij VINCI SA ongeveer 165.000 mensen welke dus in totaal in 2012 voor een omzet zorgden van 38.60 miljard euro.

VINCI SA is momenteel meer dan een bouwbedrijf, het heeft bijvoorbeeld grote belangen in de Franse tolmaatschappijen Cofiroute (65%) en ASF (73%).

Daarnaast beheert  de belggingstak van VINCI maar liefst 800.000 parkeerplaatsen.

Zoals de meeste bedrijven uit deze lijst is ook VINCI SA werkzaam in vrijwel de hele wereld maar zeker ook in thuisland Frankrijk waar het onder andere een van de meest markante gebouwen van Parijs heeft gebouwd te weten het Centre Pompidou(te zien op de foto boven dit artikel).

Als u zou willen kunt u aandelen van VINCI SA kopen aangezien het geregistreerd staat op de Franse beurs.

*Deze informatie is vergaard uit het jaarverslag van het betreffende bedrijf, hierdoor kan deze verschillen van de informatie welke elders op het internet te vinden is. 

 

Related Posts

About The Author