Grootste bouwbedrijven ter wereld: 7 Skanska AB

Het grootste bouwbedrijf van Nederland is de Koninklijke BAM groep, dit is bekend. Maar wat is nou het grootste bouwbedrijf ter wereld? Aangezien de maandag ook in 2014 lijstjesdag is gaan wij dit de komende 10 maandagen voor u uitzoeken.

Zoals reeds eerder gemeld is de Koninklijke BAM groep met haar omzet van €7.46 Miljard het grootste bouwbedrijf van Nederland. Maar hoe verhoud de BAM zich tot andere grote bouwbedrijven in de wereld?

Wij gaan de komende 10 weken opzoek naar de grootste bouwbedrijven ter wereld. Wij doen dit aan de hand van de omzetcijfers over 2012 aangezien nog niet alle bouwbedrijven hun omzetcijfers over 2013 bekend hebben gemaakt.

Nummer 7:               Skanska AB  
Hoofdkantoor:         Stockholm, Zweden
Oprichting:               1887
Omzet 2012:             13.99 Miljard Euro *

Voor nummer 7 in deze lijst met 10 grootste bouwbedrijven reizen we af naar Zweden waar we in Solna net boven Stockholm bouwbedrijf Skanska vinden.

Skanska is niet zo oud als Strabag, wat al in 1835 werd opgericht, maar met haar oprichting in 1887 is Skanska nog steeds een van de oudste bouwbedrijven ter wereld.

Na haar oprichting focuste Skanska zich in eerste instantie enkel op het produceren van betonproducten echter verschoof de focus in de jaren daarna al snel naar het bouwen van zowel woningen als utiliteit maar tevens het aanleggen van infrastructuur.

In Zweden is Skanska met name bekend om haar grote bijdrage aan de Zweedse infrastructuur. Skanska heeft namelijk bijgedragen aan de aanleg van vrijwel alle snelwegen en energiecentrales in Zweden.

In de jaren 50 begon Skanska pas echt te groeien want vanaf die tijd werden er internationale opdrachten binnen gesleept. In de decennia er na werden er opdrachten uitgevoerd in Zuid-Amerika, Afrika, Azië en de Verenigde staten.

Het meest bekende gebouw wat Skanska in Europa heeft gebouwd is “ the Gerkin” in het financiële district in Londen. Dit gebouw is misschien wel het meest toonaangevende gebouw van de Londense skyline en valt tevens te zien op de foto bovenaan dit artikel.

*Deze informatie is vergaard uit het jaarverslag van het betreffende bedrijf, hierdoor kan deze verschillen van de informatie welke elders op het internet te vinden is. 

Related Posts

About The Author