Grootste bouwbedrijven ter wereld: 9 STRABAG

Het grootste bouwbedrijf van Nederland is de Koninklijke BAM groep, dit is bekend. Maar wat is nou het grootste bouwbedrijf ter wereld? Aangezien de maandag ook in 2014 lijstjesdag is gaan wij dit de komende 10 maandagen voor u uitzoeken.

Zoals reeds eerder gemeld is de Koninklijke BAM groep met haar omzet van €7.46 Miljard het grootste bouwbedrijf van Nederland. Maar hoe verhoud de BAM zich tot andere grote bouwbedrijven in de wereld?

Wij gaan de komende 10 weken opzoek naar de grootste bouwbedrijven ter wereld. Wij doen dit aan de hand van de omzetcijfers over 2012 aangezien nog niet alle bouwbedrijven hun omzetcijfers over 2013 bekend hebben gemaakt.

Nummer 9:             STRABAG Societas Europaea  
Hoofdkantoor:         Wenen, Oostenrijk
Oprichting:              1835 (!)
Omzet 2012:           12.98 Miljard Euro *

Voor nummer 9 in deze lijst met 10 grootste bouwbedrijven reizen we af naar Wenen waar we een van de oudste bouwbedrijven ter wereld vinden. STRABAG is namelijk al in 1835 opgericht door Anton Lerchbaumer als zijnde ILBAU.

STRABAG SE is uiteindelijk ontstaan uit een fusie tussen ILBAU en bouwbedrijf Srassenwalzenbetrieb.

Ondanks dat het hoofdkantoor gevestigd is in Wenen voert het bedrijf activiteiten uit in een veel groter gebied dan enkel Oostenrijk. STRABAG werkt momenteel aan projecten in Duitsland, Oostenrijk en tevens projecten in het midden oosten.

Sommige lezers van dit stuk zullen de naam STRABAG kennen uit de grond weg en waterbouw sector(GWW) waarin STRABAG in Nederland actief is, in België daarentegen is STRABAG juist weer bekend van haar activiteiten in de bouwsector.

Helaas is Strabag in Nederland recentelijk minder positief in het nieuws geweest in verband met vreemde betalingsconstructies voor haar werknemers op projecten in Delft en aan de A15.

*Deze informatie is vergaard uit het jaarverslag van het betreffende bedrijf, hierdoor kan deze verschillen van de informatie welke elders op het internet te vinden is. 

 

Related Posts

About The Author