Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen?

De productie van kunststof kozijnen is de afgelopen jaren steeds verbeterd. Mede dankzij de productie is de milieuscore (MRPI) gemiddeld met 40% gestegen. Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen eigenlijk?

Verbeterd productieproces en recycling
Polyvinylchloride of in de volksmond PVC is het belangrijkste productiemiddel voor kunststof kozijnen. De productie van PVC is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Daarnaast is het recyclingproces, door lange termijn plannen van de Europese PVC industrie, sterk verbeterd. In die plannen is het verbeteren van het productieproces, en het inzamelen en recycling van het productiemiddel belangrijk. Allereerst wordt PVC afval ingezameld en gesorteerd. Vervolgens wordt het gerecycled en bijvoorbeeld voor nieuwe kozijnen gebruikt. Volgens Vereniging Kunststof Gevelementenindustrie (VKG) zijn de materialen zelfs tien keer herbruikbaar, zonder kwaliteitsverlies.

Hoge isolatiewaarde
De isolatiewaarde van kozijnen wordt uitgedrukt in U-waarden of W/m2K. Sinds 1 maart 2013 mag de U-waarde van een kozijn niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K. Deze verandering in het Bouwbesluit heeft veel gevolgen voor de duurzaamheid van kozijnen.

Bij het berekenen van de U-waarde van een kozijn wordt rekening gehouden met de isolatiewaarde van het glas (Ugl) en het kozijnprofiel (Ufr). De isolatiewaarde van het glas heeft veel invloed op de U-waarde. Daarom is de combinatie van een goed geïsoleerd kozijnprofiel en HR++ glas van belangrijk. De ontwikkelingen verbeteren de isolatiewaarde van kunststof, hierdoor is een U-waarde onder de 1,0 reëel.

Vermindering houtkap
Iedere dag worden er tienduizenden bomen gekapt voor de houtindustrie. Twintig procent van het ingevoerde hout in Europa is illegaal gekapt. Door de toename van kunststof kozijnen verminderd de houtkap.

Keurmerk
Het keurmerk van VKG waarborgt de kwaliteit van kunststof kozijnen. Bedrijven die zijn voorzien van een VKG-keurmerk voldoen aan de strenge kwaliteitseisen, en worden regelmatig gecontroleerd. Hierdoor zijn consumenten verzekerd van kwaliteit.

Wat kosten kunststof kozijnen?
De prijs van een kunststof kozijn is afhankelijk van de kwaliteit en afmetingen. Onderstaande een overzicht van de gemiddelde prijs voor een kozijn van 60 x 60 cm:

Type Kunststof
Vast kozijn €111
Draai- of kiepraam €201
Val raam €170

 

De prijzen verschillen natuurlijk per leverancier. Daarom is het aan te raden om vooraf verschillende leveranciers te vergelijken op prijs en service.

Kunststof kozijnen zijn zeker duurzaam. Door de ontwikkelingen in de PVC industrie en verbetering van de isolatiewaarden worden kunststof kozijnen steeds duurzamer.

 

Related Posts

About The Author