Hoe kitten

Benodigdheden:

 • Juiste kit (Siliconenkit/Acrylaatkit/Schilderskit)
 • Kitspuit
 • Breekmesje
 • Cleaner
 • Afwerkgereedschap (Afwerkhoutje/Maskeertape)
 • Afwerkzeep*

Hoe gaat u te werk?

Indien u zelf wilt kitten is dit de juiste tutorial voor u! Deze doe-het-zelf is bruikbaar voor het kitten van vrijwel alle oppervlakken. Het is belangrijk dat u gebruik maakt van de juiste kit welke geschikt is voor de oppervlakken waar uw kit aan zal hechten. Acrylaatkit/Schilderskit is geschikt voor hout, wanneer u kit in vochtige ruimten dient u altijd gebruik te maken van siliconekit.

 • Stap 1 – Sopje maken.

Om de kit straks goed uit te kunnen strijken met uw vinger of afwerkgereedschap dient u een sopje te maken. Wanneer u gebruik maakt van afwerk gereedschap is het belangrijk dat u dit gereedschap in het sopje legt.

 • Stap 2 – Ondergrond voorbereiden

Mocht de ondergrond eerder voorzien zijn geweest van kit dan is het belangrijk dat u de oude kit goed schoonkrabt en tevens oude lijmresten verwijderd. Wanneer de naad welke gekit dient te worden zich bevindt tussen 2 houten oppervlakken is het verstandig om het hout eerst op te ruwen met schuurpapier om zodoende de kit beter te laten hechten.

 • Stap 3 – Ontvetten/Stofvrij maken

U dient nu het deel wat u zojuist heeft voorbereid stofvrij te maken/ te ontvetten. Dit doet u het beste met cleaner of ammonia. Het is beter om hier geen terpentine voor te gebruiken aangezien dit te vet is.

Heeft u een kunststof badrand of een kunststof douchebak? Dan is het verstandig om een primer te gebruiken, bijvoorbeeld de cleanprimer 1101 van Ottochemie , deze kunt u aanbrengen met een primerbolletje.

 • Stap 4– Kit gereed maken

Snijd het tuitje van de kit koker af en draai daarna het spuit tuitje op de kit koker. Het handigste is het om het spuittuitje zo af te snijden dat de gecreëerde opening even groot is als de gewenste breedte van de kitstreep.

Wanneer de kit koker gereed is kan deze in de kit spuit worden geplaatst. Brengt de kit koker op spanning door het handvat op te pompen totdat er een klein druppeltje kit uit het tuitje komt.

 • Stap 5 – Kitten

Breng in een gelijkmatige beweging een kitril (laagje/streep) aan op de plaats waar de kit gewenst is. De kit dient ruim aan gebracht te worden, beter te veel dan te weinig. Wanneer u te weinig kit gebruikt kan het zijn dat de kit niet voldoende tegen de hechtflanken gedrukt wordt waardoor later onthechting kan ontstaan..

 • Stap 6 – Kit gladstrijken/Afmessen

Maak de aangebrachte kitril nat met het aangemaakte sop met een kwast of een plantenspuit. Nu kunt u met uw natte afwerkgereedschap het teveel aan aangebrachte kit afsteken, dit levert een nette en strakke kitvoeg op. Twijfelt u toch, gebruik dan een maskeertape welke na het kitten makkelijk te verwijderen is. Daarna kunt u met een natte vinger de voeg netjes gladstrijken.

Is de ondergrond van natuursteen? Gebruik dan een daarvoor bestemde silicone kit bijvoorbeeld de ottoseal S70 en de juiste afwerkzeep!

Tip: houd uw handen/afwerkgereedschap altijd nat bij het afwerken van de voeg. Dit scheelt een hoop geklieder!

*Maak gebruik van afwerkzeep, afwasmiddel kan de kit nadelig beïnvloeden/verkleuren en de overschilderbaarheid nadelig beïnvloeden (door toegevoegde siliconen)

Deze tutorial werd u aangeboden door Kitcentrum.

Bouwalmanak.nl is niet aansprakelijk voor enige schade geleden aan uw woning na het opvolgen van deze of andere tutorials. Deze tutorials dienen enkel als richtlijn.

 

Related Posts

About The Author