Hoe verder met onze grote bouwbedrijven?

De grootste bouwbedrijven van Nederland hebben het lastig. Afgelopen week werd bekend dat Topman Nico de Vries per 1 oktober bij Nederlands grootste bouwbedrijf BAM vertrekt.

Het persbericht van de BAM zei hier het volgende over: “BAM werkt momenteel aan diverse programma’s om de financiële en operationele resultaten te verbeteren. De heer De Vries heeft besloten zijn functie neer te leggen, zodat zijn opvolger de volledige verantwoordelijkheid kan nemen voor deze programma’s.”
In de wandelgangen wordt echter gefluisterd dat het afscheid toch met name te maken heeft met het verlies van 6,6 miljoen euro wat de BAM afgelopen half jaar heeft geleden.

Vorige week kreeg BAM nog een andere tegenvaller te verwerken. Een rapport van Kempen en Co noemt het bedrijf een tikkende tijdbom. Volgens analist Teun Teeuwisse, welke de puinhopen bij Imtech voor het eerst opmerkte, heeft het bestuur weinig grip op wat er bij de dochtermaatschappijen gebeurt. In reactie op de berichtgeving van Teeuwisse en Kempen en Co kelder het aandeel BAM met ruim 16 procent.

Het valt echter niet enkel te wijten aan de BAM. Het CBS berichtte namelijk vorige week dat het tweede kwartaal voor de hele bouwsector slecht was aangezien de omzet sector breed daalde met 2,4 procent. (CBS)

Een ander groot bouwbedrijf, te weten Ballast Nedam bevindt zich momenteel tevens in zwaar weer. Afgelopen zaterdag gaf bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa van Ballast Nedam in een interview in het NRC aan dat “overleven steeds ingewikkelder wordt” Ballast Nedam heeft namelijk al sinds 2011 geen winst gemaakt. Daarnaast heeft Ballast Nedam al bijna 1000 mensen moeten ontslaan in de afgelopen 3 jaar. Ballast leed over het eerste half jaar van 2014 een nettoverlies van 51 miljoen euro.

Maar hoe moet dit nu verder?

De grootste bouwbedrijven van Nederland verdienden van origine hun geld met name in de volgende 3 sectoren: Civiele werken, Utiliteitsbouw en woningbouw.

Met name in de utiliteitsbouw wordt momenteel niet zoveel omgezet als enkele jaren geleden. Waar de utiliteitsbouw vroeger veel geld wist te verdienen aan de bouw van kantoren en winkels zijn deze twee gebouwsoorten momenteel niet gewild. Door de opkomst van online retail en de huidige crisis is er nauwelijks vraag naar nieuwe winkelpanden, dit te meer omdat er op dit moment nog voldoende winkelpanden in de grote steden leeg staan. Deze winkelpanden worden voor zulke lage huren aangeboden dat hier niet tegen gebouwd kan worden.

De kantorenmarkt ligt natuurlijk ondertussen al weer vele jaren op zijn gat, niet enkel door de crisis en een hogere werkloosheid maar ook door “het nieuwe werken” waarbij vanuit huis wordt gewerkt of werkplekken binnen het kantoor worden gedeeld. Hierdoor is er aanzienlijk minder ruimte per werknemer nodig, daardoor is de vraag naar kantoorruimte aanzienlijk gedaald.

Vroeger was er ook nog de overheid welke voor een stabiele inkomstenstroom zorgde, maar door de crisis en de fusie van regionale overheden is er momenteel vanuit de overheid ook minder vraag naar nieuwbouw.

Gelukkig valt er binnen de civiele werken momenteel nog wel iets te verdienen. Zo heeft Ballast Nedam de opdracht voor het omleggen van de A9 bij Badhoevedorp binnen gehaald maar ook de BAM haalt zowel in het binnen als buitenland diverse grote civiele opdrachten binnen.

Wij denken echter dat de grootste bouwbedrijven van Nederland het in de toekomst moeten hebben van de woningbouw. De afgelopen jaren is door de crisis de bouwproductie met betrekking tot woningen achter gebleven ten opzichte van de bevolkingsgroei. Het woningtekort in Nederland neemt volgens diverse onderzoeken tot 2020 toe van 160.000 naar 290.000 woningen. Om de bouwproductie te stimuleren zal de overheid echter wel besluitvaardigheid moeten tonen. Woningcorporaties zijn momenteel huiverig om nieuw te bouwen en ook particulieren weten niet hoe de toekomst er uit zal zien door de wisselende regelgeving met betrekking tot hypotheekrenteaftrek.

Wij hopen van harte dat de bouwproductie weer terugkeert naar haar niveau van enkele jaren geleden. Mocht dit gebeuren dan is het helaas nog maar de vraag of alle ontslagen werknemers weer aangenomen kunnen worden. De afgelopen jaren is er door de vele nieuwe ontwikkelingen en automatisering binnen de bouw veel veranderd en zijn er gewoonweg minder werknemers nodig.

 

Related Posts

About The Author