ING voorspelt herstel Bouwsector

Het economische bureau van de ING heeft vandaag voorspelt dat de Nederlandse bouwsector zal herstellen van een hapering in het tweede kwartaal en dit jaar 2,5 procent meer zal produceren dan vorig jaar.

Ook voor volgend jaar wordt een toename van de bouwproductie met 2,5 procent voorzien. ”Ondanks een terugval van het bouwvolume in het tweede kwartaal raken de orderboeken beter gevuld en worden bouwondernemers optimistischer”, stellen de economen.

In het tweede kwartaal daalde de productie met bijna 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat had deels te maken met de zachte winter, waardoor bedrijven in het eerste kwartaal flink konden doorwerken.

De productie lag in de eerste acht maanden van dit jaar, ondanks de hapering in het tweede kwartaal, 2 procent hoger dan een jaar eerder.

Ook voor 2015 wordt een groei van 2,5 procent verwacht. Dit betekent dat na 2015 de krimp van 2013, van min 4,8 procent, wordt goedgemaakt. Het volume blijft nog wel ver onder de piek van 2008 liggen.

De analisten van ING merken verder op dat de stimulans van de btw-verlaging op de bouw inmiddels lijkt uitgewerkt. De verlenging tot juli 2015 heeft een beperkt effect, schat ING.

Related Posts

About The Author