Internationale Architectuurprijs voor Rotterdam

De stad Rotterdam heeft met de Luchtsingel in het centrum een internationale architectuurprijs gewonnen. De Urban Intervention Award Berlin, waarmee initiatieven worden gewaardeerd die bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van leven in de stedelijke omgeving, is maandag in Berlijn uitgereikt aan architectenbureau ZUS uit Rotterdam.

De houten luchtbrug is een initiatief van het architectenbureau in samenwerking met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en gefinancierd door zogeheten crowdfunding en de gemeente. Zo kon iedereen een plank of planken kopen waarmee de singel deels werd gebouwd. Het komende jaar moet de ‘luchtbrug’ tussen het Centraal Station en Rotterdam Noord worden voltooid.

Met het project is het licht verpauperde, verloren gebied weer aan de voetgangers teruggegeven. Bovendien zijn schaarse culturele ontwikkelingen daar met elkaar verbonden en wordt er een verbinding gemaakt met het stadscentrum en Rotterdam-Noord. ,,De ontwikkeling van de Luchtsingel is een vernieuwende vorm van gebiedsontwikkeling die bruggen slaat tussen het fysieke en het sociale, tussen bewoners en ondernemers”, zo reageert verantwoordelijk D66-wethouder Korrie Louwes. De initiatiefnemers van de Luchtsingel wonnen vorig jaar het zogeheten stadsinitiatief in Rotterdam, waarmee ze een geldbedrag van 4 miljoen euro van de gemeente kregen.

De prijs is ook een waardering voor het stadsinitiatief, omdat die ook iets zegt over hoe het project tot stand is gekomen. Het stadsinitiatief is het winnende idee van Rotterdammers die in een afvalrace in aanmerking komen voor een geldbedrag. Dit jaar werd het stadsinitiatief gewonnen door de mensen achter de schaatsbaan bij hockeyclub Leonidas.

Related Posts

About The Author