Investering in monument verhoogt waarde omringende panden

monument bouw verbouw subsidie monumenten
Investeringen in monumenten verhogen de huizenprijzen van omringende gebouwen. Een gemiddelde subsidie zorgt voor ongeveer 1,5 tot 3 procent hogere huizenprijzen. Dit schrijven onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam in een paper.

Zij onderzochten twee miljoen huizentransacties van de NVM van 1985 tot en met 2011. Die cijfers werden gecombineerd met 12.000 investeringen van gemiddeld 250.000 euro in restauratieprojecten.

Gecorrigeerd voor andere effecten, zoals het populairder worden van stedelijke centra, blijkt dat de huizenprijzen stijgen bij een investering.

“Als we dus alleen kijken naar het effect op de omgeving, is het dus al de moeite waard om een mooi gebouw met cultuurhistorische waarde, dat achterstallig onderhoud heeft, te restaureren,” zegt onderzoeker Hans Koster.

De wetenschappers probeerden er ook achter te komen of investeringen in cultureel erfgoed ervoor zorgden dat omwonenden hun eigen huizen beter gingen onderhouden, maar hier werd geen significant effect voor gevonden.

Related Posts

About The Author