Jonge architect uitgemolken

Dat de baankans van een architect momenteel niet zo hoog is was al langer bekend. Maar steeds vaker bereiken ons berichten dat jonge afgestudeerde architecten ver onder het minimum loon zouden werken. Daarom zijn we op onderzoek uit gegaan om te kijken of dit echt waar is.

Dit onderzoek uitvoeren bleek lastiger dan gedacht. We hebben namelijk weinig architecten gevonden welke bereid waren te praten over hun salaris. Ze gaven allen aan dat ze al erg blij waren dat ze in ieder geval een baan hebben gevonden waarmee ze relevante werkervaring op kunnen doen en waarmee ze hun portfolio op kunnen bouwen.*

Uiteindelijk hebben wij toch 2 jonge (afgestudeerde) architecten gevonden. Een vrouw van 27 werkzaam in Rotterdam en een man van 26 werkzaam in Amsterdam beiden bij een vooraanstaand bureau. Ze willen echter onder geen beding met naam en toenaam van zowel zichzelf als het bureau waar ze werkzaam zijn in dit artikel vermeld worden om eerder genoemde reden.

Uit de interviews met beide architecten blijkt dat ondanks dat het vertrouwen is gestegen onder architecten, jonge architecten bizar weinig verdienen. Een salaris tussen de 500 en 800 euro per maand voor een fulltime functie wordt als normaal gezien aldus beide geïnterviewde architecten.

Eigenlijk is de term fulltime geen eens op zijn plaats aangezien architecten erg lange dagen maken. Voor een deadline is een dag van 8.00 tot 24.00 eerder regel dan uitzondering. De jonge architecten zijn dan overigens geen eens teleurgesteld aangezien dan hun avondeten wordt verzorgd, iets waar normaal gesproken nauwelijks geld voor is.

Nou vraagt u zich waarschijnlijk af hoe dit juridisch kan? Aangezien het minimale salaris voor een fulltime werknemer in Nederland op €1604 bruto per maand ligt.

Dit kan omdat de jonge architecten formeel in dienst zijn als stagiair of trainee (traject waarbij leren en werken worden gecombineerd), hierdoor hoeft het minimum loon niet te worden betaald ondanks dat er wel fulltime wordt gewerkt.

De jongedame gaf aan rond te kunnen komen omdat haar vriend wel een volledig inkomen heeft, de jongeheer gaf aan nog in zijn studentehuis te wonen omdat op zichzelf wonen er momenteel met zijn salaris niet in zit.

Daarnaast duurt de opleiding tot architect minstens 5 jaar, waarbij slechts enkele architecten dit halen. De gemiddelde studieduur bedraagt namelijk maar liefst 7.6 jaar voor een bouwkunde student afgestudeerd aan de TUDelft. Aangezien er maar 5 jaar studiefinanciering wordt betaald door de overheid heeft een gemiddelde architect ook nog eens een vrij forse studieschuld waardoor het minimale salaris vrijwel volledig opgaat aan de kamerhuur, basis voedsel, verzekeringen en de rente van de studieschuld.

Een tweede probleem wat gecreëerd wordt door het lage salaris van jonge architecten is dat oudere architecten welke door de crisis werkloos thuis zijn komen te zitten niet meer aan de bak komen. Voor hen is het namelijk niet mogelijk om tegen een salaris van 500 tot 800 euro per maand te werken.

Laten we met zijn allen hopen dat de bouw snel aantrekt en dat architecten weer opdrachten krijgen zodat er tenminste weer het minimumloon betaald kan worden aan jonge architecten.

*Architecten worden bij een sollicitatie naast hun CV en motivatiebrief gevraagd om een portfolio, dit portfolio is een (digitaal) boekwerk waarin zij hun ontwerpervaring hebben gedocumenteerd. Dit portfolio bevat zowel ontwerpen uit de studietijd als ontwerpen bij daadwerkelijke architectenbureaus.

Related Posts

About The Author