Kadaster registreert meer verkochte woning

Na het positieve nieuws van de Rabobank afgelopen vrijdag is er nu nog meer positief nieuws omtrent de woningmarkt, volgens het kadaster is de verkoop van woningen vorige maand met 19 procent gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9977 verkochte woningen, tegen 8384 een jaar eerder. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers. Vergeleken met juli is er sprake van een lichte stijging van 3,3 procent.

Vooral vrijstaande huizen werden meer verkocht (stijging 28,6 procent), maar bij alle woningtypes is sprake van een plus in de verkoop, aldus het Kadaster.

Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat de notaris deze laat inschrijven. Dat is dus het moment van eigendomsoverdracht, waarop de koper eigenaar van de woning wordt.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

Related Posts

About The Author