Langstdurende bouwproject nog ouder

Nummer 10 uit onze lijst van langstdurende bouwprojecten is mogelijk nog ouder dan in eerste instantie werd gedacht, dit schreef althans de Guardian gisteren.

De Italiaanse hoofdstad viert volgende week zijn officiële 2.767ste verjaardag. Volgens de traditie werd Rome op 21 april in 753 voor Christus gesticht door de broers Romulus en Remus. Maar als de nieuwe archeologische ontdekking correct blijkt, is de ‘eeuwige stad’ zelfs nog ouder dan tot nu gedacht werd.

De vondst, een muur van vulkanische steen vlakbij het heiligdom Lapis Niger (letterlijk: zwarte steen) op het Forum Romanum, zou gebouwd zijn om water te winnen van een aquifer (een watervoerende laag in de grond) onder de Capitoolheuvel. Volgens archeoloog Patrizia Fortini, verantwoordelijke voor de opgravingen op het Forum Romanum, is er bewijs gevonden dat de infrastructuur honderd jaar ouder is dan de vermeende stichtingsdatum van de stad.

Rond de muur vonden archeologen stukken aardewerk en voedselresten. “De vondst van het aardewerk was cruciaal; zo konden we de bouw van de muur situeren tussen de negende en het begin van de achtste eeuw voor Christus”, aldus Fortini in de Italiaanse krant Il Messagero.

Dat de traditionele stichtingsdatum een verzinsel was, was al geweten. De stichting van Rome was een gradueel proces. Er is bewijs van mensen die al in de tiende eeuw voor Christus arriveerden op de Palatijnheuvel, één van Romes zeven heuvels. Deze vondst is echter het oudste stenen bouwwerk dat ooit gevonden is in de Italiaanse hoofdstad.

Related Posts

About The Author