Moderne architectuur in Rome

Bijzondere architectuur bezichtigen is iets wat u als vaste lezer van BouwAlmanak vast en zeker graag doet en waarschijnlijk op vakantie nog vaker dan thuis in Nederland.

De vakantieperiode is aangebroken en u slaat vast en zeker een reisgids open over uw bestemming. Nou staan in deze reisgids vaak historische gebouwen welke bezienswaardig zijn, maar vaak wordt de moderne architectuur achterwege gelaten. Daar gaan wij verandering in brengen.

De komende tijd gaan wij moderne architectonische bezienswaardigheden in populaire vakantiebestemmingen uitlichten en daar geven wij u ook nog eens de locatie van het gebouw/object bij.

Na Parijs en Barcelona bezoeken we deze keer Rome. Een stad waar moderne architectuur een stuk lastiger is te vinden. U zult dan ook zeker iets buiten het historische centrum moeten zoeken om moderne architectuur te vinden.

Jubilee Church

Rome staat bekend om haar vele historische kerken en kathedralen maar in de wijk Tor Tre Teste ten oosten van de binnenstad van Rome treft u echter ook een hypermoderne kerk ontworpen door Richard Meier aan.  De Jubilee Church, Church 2000 of Chiesa di Dio Padre Misericordioso zoals de inwoners van Rome hem noemen is een bijzonder gebouw.

De keuze voor het ontwerp van Richard Meier was het resultaat van een prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Rome met als doel om de wijk Tor Tre Teste een impuls te geven. Blijkbaar wilden veel architecten hier aan bijdragen want naast Meier hebben ook Frank Gehry, Santiago Calatrava en Tadao Ando deelgenomen aan de wedstrijd.

Maxxi Museum

Iets dichter bij het centrum van Rome treft u een prachtig ontwerp van Zaha Hadid te weten het Maxxi Museum aan.

Net als de jubilee Church is het Maxxi museum het resultaat van een ontwerpwedstrijd. Hadid heeft deze wedstrijd reeds in 1998 gewonnen maar door financiele problemen tijdens de aanbouw van het museum werd het gebouw pas geopend in 2010.

Het museum was in 2010 het eerste museum voor nationale hedendaagse kunst in Italie en is zowel van binnen als buiten erg indrukwekkend.

Auditorium della musica Roma

Iets verder naar het noorden van het centrum treft u het auditorium park van Rome aan. Het park bestaat uit 3 grote concerthallen welke zijn ontworpen door Renzo Piano en in 2002 geopend.

Op bovenstaande foto ziet u slechts 1 van de 3 hallen, welke elk de vorm van een grote kei hebben welke half oversteekt in het vierde openlucht auditorium. Persoonlijk vinden wij de compositie ook lijken op 3 kevers welke over de rand van een auditorium kijken.

In de nabijheid van het auditorium kunt u tevens de accomodatie aantreffen waar in 1960 de Olympische spelen werden gehouden, ook zeker een bezoekje waard.

Ara Pacis Museum

We sluiten deze reisgids voor moderne architectuur af met een modern gebouw wat wel in het centrum van Rome is gelegen.

Het museum bevat het Ara Pacis altaar wat gewijd is aan de vrede, om dit altaar met daarin de verbeelding van de Romeinse godin Pax te beschermen is het museum gebouwd.

Het Ara Pacis museum is net als de jubilee Church een ontwerp van Richard Meier. Echter was het ontwerp van het Ara Pacis Museum een stuk omstredener dan zijn eerder genoemde ontwerp voor de Jubilee kerk. Het gebouw is namelijk een van de weinige moderne gebouwen in het centrum van Rome, u kunt zich voorstellen dat een nieuw modern gebouw in een historische stad altijd tegenstanders heeft.

Plan uw route met behulp van onderstaande kaart en u kunt zelf bepalen of u de tegenstanders begrijpt!

Wij hopen dat u heeft genoten van dit artikel en wensen u veel plezier toe in Rome!

Related Posts

About The Author