Nederland bouwt te weinig woningen

Het aantal huishoudens groeit (de komende jaren) sneller dan de woningproductie, maar het verschil wordt ‘opgevangen’ doordat de leegstand terugloopt en meer mensen tijdelijk in andersoortige ruimten (gaan) wonen zoals kantoren en woonboten of nog even op kamers blijven wonen. Dit staat in de verkenning van de woningmarkt van Abf Research.

Eerder deze maand meldde het Instituut voor de Bouw (EIB) al dat de productie van nieuwbouwwoningen in Nederland harder daalt ten opzichte van een jaar eerder dan eerder werd aangenomen. Het EIB gaat nu uit van een daling van negen procent voor 2014 tegen een eerder verwachte daling van zeven procent ten opzichte van 2013. Cobouw, de informatieportal van de bouw, schreef dat het EIB nu uit uitgaat van 46.000 opgeleverde woningen in 2014.

Abf Research verwacht dat er in de periode van 2012 tot 2020 483.000 huishoudens bijkomen. De toename van de voorraad zal naar verwachting aanzienlijk kleiner zijn: 358.000. “Startende huishoudens zullen langer moeten wachten op passende woonruimte en langer genoegen moeten nemen met suboptimale woonruimte.”

Related Posts

About The Author