Nieuwbouw Kromhoutkazerne niet gebruikt

Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen twee jaar miljoenen aan huur betaald voor honderden lege werkplekken op de gloednieuwe Utrechtse Kromhoutkazerne. Een deel van de kazerne wordt niet gebruikt door een conflict over de verhuizing van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) naar Utrecht.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de Utrechtse kazerne, die als gevolg van de bezuinigingen bij Defensie kampt met onderbezetting. De kazerne is het grootste publiek-private huisvestingsproject van Nederland.

De bouwer, het consortium Komfort, verhuurt de kazerne tot 2035 aan Defensie en verzorgt in die periode ook het beheer en onderhoud. Het ministerie betaalt hiervoor jaarlijks circa 20 miljoen euro, ongeacht het aantal personeelsleden dat daadwerkelijk in de Kromhout werkzaam is.

Vanwege de leegstand is vorig jaar besloten dat het nu in Den Haag gehuisveste DMO met circa 1.000 man naar Utrecht moet verhuizen. De DMO-medewerkers die in meerderheid in en rond Den Haag wonen, vrezen de lange reistijden en het nu al grote tekort aan parkeerplekken. Zij houden de verhuizing al een jaar tegen.

Het ministerie van Defensie bevestigt het bestaan van ‘lege plekken’, maar voorziet dat op termijn het DMO-personeel deze plekken zal opvullen.

Prestigeproject
De geheel verbouwde Kromhoutkazerne is een bekroond prestigeproject en opende in het voorjaar van 2012 de deuren. Op het oude kazerneterrein zijn circa 3.300 – veelal flexibele – werkplekken gebouwd, voor zowel militairen als burgerpersoneel. In een enquête heeft 63 procent van het personeel opgegeven geen voorstander te zijn van een verhuizing naar Utrecht.

Minister Hennis-Plasschaert van Defensie liet de Tweede Kamer eerder weten in overleg te zijn over dit ongenoegen.

Bij DMO leven eveneens klachten over de hoge kosten die Komfort in rekening brengt voor uiteenlopende zaken als het inrichten van werkplekken, het aanpassen van kantoren en het serveren van snacks. ‘We moeten bij Defensie beter nadenken over publiek-private samenwerking (pps)’, zegt landmachtmajoor René Pieters namens de Officierenverenigingen en de vakbond MHB. ‘Temeer daar de kazerne in Vlissingen ook als pps wordt gebouwd.’

Te hoge facturen
De Kromhoutkazerne is de afgelopen jaren veelvuldig in beeld geweest. Komfort, waarin de bouwbedrijven Ballast Nedam en Strukton samenwerken, is al drie jaar verwikkeld in een juridisch gevecht met de executeur-testamentair van de in 2012 overleden Gé Oomen, die de bouw van de kazerne begeleidde.

Uit het uitgebreide rechtbankdossier, in bezit van de Volkskrant, blijkt dat Oomen en een aantal onderaannemers zich hebben verrijkt door te hoge facturen in te dienen voor hun werkzaamheden. Tot een strafzaak kwam het nooit omdat Oomen kwam te overlijden, waarop het Openbaar Ministerie ‘te weinig aanknopingspunten zag’ voor een strafrechtelijk onderzoek. Ballast Nedam wil niet reageren.

bron: volkskrant

Related Posts

About The Author