Nieuwbouwproductie kent aanzienlijke groei

Nieuwbouwproductie kent aanzienlijke groei

Op basis van prognoses die zijn bekend gemaakt door het Economisch Instituut voor de Bouw kan worden besloten dat de productie van nieuwbouwwoningen in 2015 een zeer aanzienlijke groei zal kennen van 10,5 procent. De totale bouw zou dit jaar een stijging weten te realiseren van 3 procent. Niet alleen dit jaar, maar ook voor de twee komende jaren ziet het er goed uit. De nieuwbouwproductie zou immers ook in 2016 en 2017 met 10 procent blijven stijgen.

Echt goed jaar voor de bouw

Het beeld dat we voor aanvang van dit jaar reeds hadden stelde reeds dat 2015 een echt goed jaar zou worden. Het zou het eerste van enkele jaren worden met een stevige groei en die verwachtingen worden nu bewaarheid. Voor de eerste jaarhelft van 2015 speelden alvast twee factoren een belangrijke rol. In eerste instantie was er de nog geldende BTW-verlaging op verbouwingen van 21 naar 6 procent, maar daarnaast waren er ook de gunstige hypotheeknormen. Wegens het verdwijnen van beide zaken op 1 juli 2015 is de verwachting wel dat de stijgende productie van nieuwbouwwoningen in de tweede helft van het jaar vermoedelijk iets zal terugvallen.

Goed nieuws voor nieuwbouwwoningen

De woningmarkt reageert inmiddels positief op de stijgende cijfers. 2015 moest en zou het eerste goede jaar worden voor deze sector na vijf ronduit rampzalige jaren. In 2014 zakte de productie van nieuwbouwwoningen nog met 5 procent. Hoewel dit reeds een aanzienlijke daling is ging het EIB uit van nog slechtere cijfers. Zij hadden een prognose gemaakt met een daling van 8,5 procent dat jaar. De aantrekkende woningmarkt is in ieder geval goed nieuws voor de vele bedrijven in Nederland die actief zijn in de bouw. Ook zij zien hun omzetcijfers namelijk na vele slechte jaren immers gestaag terug beter worden. Benieuwd of deze positieve evolutie zich daadwerkelijk ook de volgende jaren zal weten verder te zetten.

Related Posts

About The Author