Pensioenfonds bouw staat er minder goed voor

De financiële positie van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal verslechterd. De lage rente is de boosdoener. Die is er de oorzaak van dat de pensioenverplichtingen van de fondsen flink stijgen. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de goede beleggingsresultaten die de afgelopen maanden werden geboekt.

De vijf grote pensioenfondsen maakten vrijdag hun dekkingsgraad bekend, die aangeeft in hoeverre de fondsen kunnen voldoen aan hun verplichtingen. De indicator wordt sinds begin dit jaar op een andere manier berekend, namelijk door het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden te nemen. Het is een van de maatregelen van het kabinet om het pensioenstelsel stabieler te maken.

Vier van de vijf fondsen zitten met hun zogenoemde beleidsdekkingsgraad onder de grens van rond de 105 procent die als safe wordt beschouwd om op de lange termijn de pensioenen te kunnen betalen.

De beleidsdekkingsgraad van Bpfbouw is in het eerste kwartaal gedaald naar 114,4 procent. Dat is 0,6 procentpunt lager dan eind december 2014.

Eind maart had het fonds een vermogen van 53,15 miljard euro. Het vermogen is in het eerste kwartaal met 11,8 procent gegroeid. Dat had onder meer te maken met de lage rentestand. Die was gunstig voor de aandelenkoersen en daardoor verdiende Bpfbouw meer met beleggingen in aandelen.

Related Posts

About The Author