TU Eindhoven bouwt weer kunstwerk van Ijs

Vorig winter heeft een team van studenten van de TU in Eindhoven succesvol de grootste iglo ter wereld gebouwd, dit winter proberen ze iets nieuws. Aangezien ze de techniek van het bouwen met behulp van ballonnen onder de knie hebben moet dit jaar de Sagrada Familia van sneeuw worden gebouwd.

Zondag is begonnen met het opblazen van de ballonnen die de fundering van de kerk moeten vormen, maar door de wind ontstonden er wat problemen aan de pompen.

“Het is nu even een taai stukje, maar we blijven lekker doorgaan. Het zijn oplosbare dingen”, sprak teamleider Arno Pronk optimistisch. De onderste ballonnen zijn nu bedekt met ijs, waardoor een stevige basis is ontstaan. Daarna kan worden begonnen aan de torens.

Het team, dat in ploegen dag en nacht door blijft bouwen, heeft een hoge kraan tot zijn beschikking waaraan een opblaasbare mal van ballonnen wordt gehesen. Vervolgens wordt daar een mix van ijs en houtvezels (pykrete) omheen gespoten. De vezels maken het ijs veel sterker en taaier.

De studenten willen met het project aantonen hoe ver je kunt gaan met pykrete. Met de techniek moet het in de toekomst mogelijk zijn om (tijdelijke) constructies te maken die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor expedities op Antarctica of voor de opslag van landbouwoogsten.

De Sagrada Familia van ijs moet op 24 januari klaar zijn. Ondanks het oponthoud ligt het team nog steeds op schema, stelt Pronk gerust. “Ik zorg dat er altijd veel ruimte in mijn schema’s zit.”

Related Posts

About The Author