Vergunning voor uitbouw eenvoudiger

Een vergunning voor een uitbouw was voorheen nodig vanaf een uitbouw dieper dan 2.5 meter. Melanie Schultz van Haegen, onze minister van Infrastructuur heeft zojuist laten weten dat deze restrictie wordt vergroot tot 4 meter.

De regering kondigde het vorig jaar al groots aan: de burger zou meer kunnen bouwen zonder vergunning. Met name de mogelijkheden om in de achtertuin een aanbouw of een bijgebouw de plaatsen zouden worden verruimd. Voorheen was alleen een serre met een diepte tot 2,5 meter vergunningsvrij. In een dergelijke serre past niet eens een bankstel, zo schreef de regering. Daarom zou de grens naar 4 meter worden opgeschoven. En dat is dan ook nu daadwerkelijk gebeurd.

Ook is het voortaan toegestaan om in de achtertuin een tijdelijke woongelegenheid voor mantelzorgers neer te zetten. Daar kunnen dan de mantelzorgers of de zorgbehoeftigen wonen, zolang als de hulp nodig is.

De nieuwe regels gaan in per 1 november. Ook voor bedrijven is het makkelijker om een vergunning te krijgen voor tijdelijke activiteiten. Zo kunnen leegstaande kantoorpanden bijvoorbeeld sneller worden ingezet als studentenhuis, atelierruimte of noodschool.

De maatregelen moeten een jaarlijkse besparing op administratieve lasten van 0,65 miljoen opleveren en een impuls geven aan innovatieve bedrijven.

 

Related Posts

About The Author