Vertrouwen ondernemers bouwsector gestegen

Het vertrouwen van ondernemers in de bouw is in het eerste kwartaal van 2015 verbeterd. Dat bleek donderdag uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het ondernemersvertrouwen kwam voor de sector uit op 3 en is daarmee voor het eerst sinds de start van de meting in 2008 positief. „Bouwondernemers hebben goede verwachtingen over de bedrijvigheid in de komende drie maanden”, aldus het statistiekbureau in een samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB Nederland en VNO-NCW.

Ook het ondernemersvertrouwen van het hele Nederlandse bedrijfsleven is aan het begin van het eerste kwartaal hoger uitgekomen dan een kwartaal eerder. De ondernemers zijn nu al vijf kwartalen op rij positief gestemd. De vertrouwensindicator komt uit op 6; één punt hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Het vertrouwen in de groot- en detailhandel viel terug, maar is nog wel positief. Groothandelaren ervoeren vooral de ontwikkelingen van het economisch klimaat als minder gunstig. Winkeliers zijn vooral over de verwachte omzet minder positief dan eerder. In de motor- en autohandel is het vertrouwen voor het vierde kwartaal op rij negatief.

Onder zakelijke dienstverleners en ondernemers in de informatie- en communicatiesector verbeterde het sentiment wel. Verder zijn de ondernemers in de industrie positiever gestemd.

Related Posts

About The Author