Voordelen & aanleggen van een dakterras

Voordelen & aanleggen van een dakterras

Als je in de stad woont, is de kans groot dat je geen tuin of balkon hebt. Wil je toch lang buiten genieten van een zomeravond, bekijk dan de mogelijkheden van een dakterras. Door het laten plaatsen van een dakterras creëer je niet alleen extra ruimte, het zorgt ook voor een waardestijging van je huis. Houd wel rekening met een aantal zaken voordat je aan de slag gaat.

Bouwvergunning

In vrijwel alle gevallen moet er een bouwvergunning aangevraagd worden als je een dakterras wilt laten plaatsen. Lever daarom altijd een bouwtekening in bij de gemeente. Deze kun je het beste laten maken door een architect of het bouwbedrijf waar mee je samen werkt. Licht ook altijd je buren in voordat je aan je plannen begint. Vaak grenzen verschillende daken aan elkaar en kun je door meerdere dakterassen in één keer te laten plaatsen kwantumkorting afdingen. Het bedrijf kan namelijk efficiënter werken als het meerderen dakterrassen in één keer kan plaatsen.

Bij het beoordelen van de bouwplannen wordt er vooral naar veiligheid gekeken. Zorg er ook voor dat op de bouwtekeningen altijd een afscheiding staat, zoals een hek, zodat mensen niet naar beneden vallen. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid bij bijvoorbeeld kinderen, maar ook gedeeltelijk voor privacy.

Voorbereiding

Laat je platte dak eerst altijd nakijken of het stevig genoeg is om een dakterras op te bouwen. Bedenk hiervoor wat je precies allemaal op het dak wil plaatsen. Logischerwijs zal een dak met een jakuzi meer gewicht moeten kunnen dragen dan een dak met alleen een tuinset en wat bloempotten. Ook je dakbedekking moet ik goede orde zijn. Door het plaatsen van een dakterras is deze namelijk moeilijker te bereiken. Zorg dus dat deze helemaal waterdicht is en nog jaren mee kan. De kosten van dakbedekking liggen tussen de €45 en €130 per vierkante meter.

Constructie

Voor het aanleggen van een dakterras zijn twee mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een tegelvlonder. Hierbij hoef je alleen prefab houten tuintegels te plaatsen op stoeptegels. Deze zijn verkrijgbaar in een vuren en hardhout variant. Ook kun je kiezen voor een plankenvlonder. Dit zijn uit losse planken opgebouwde vlonders, herkenbaar door de gladde of geribbelde afwerking. Deze planken moeten bevestigd worden op dwarsbalken, die weer met vierkante palen verbonden zijn met de grond of op tegels rusten.

Groendak

Wil je extra genieten van een dakterras door een stukje groen? Met kunstgras tover je je dakterras om tot een daktuin, zonder het onderhoud van echt gras. Ook kun je er voor kiezen om een gedeelte van het dak te reserveren voor een moestuin. Een daktuin zorgt voor isolatie: in de winter dringt kou minder door in je woning. In de zomer zorgt deze bedekking er juist weer voor dat het binnen koeler is omdat je dak niet meer vol in de zon staat.

Geen plat dak

Heb je geen plat dak maar wil je toch meer genieten van de zon? Overweeg dan het laten plaatsen van een dakkapel. Naast de traditionele dakkapellen zijn er ook een aantal speciale varianten waardoor je het gevoel kunt creëren van een dakterras. Deze Rondogard dakkapellen laten enorm veel licht binnen, waardoor je nog lang kunt genieten van je zomeravond. De kosten van een kunststof dakappel liggen rond de €3.000 à €4.000.

Related Posts

About The Author