Waarom een passief huis?

Wij hebben reeds eerder geschreven over passieve huizen en aan de hand van deze artikelen een aantal maal dezelfde vraag gekregen: Waarom zou ik kiezen voor een passief huis?

Deze vraag gaan we in dit artikel behandelen en u 5 redenen geven waarom u zou moeten kiezen voor een passief huis!

1: Het label “passief huis” is uniform:
Er bestaan in Nederland en in de Wereld vele labels met betrekking tot duurzame woningen en gebouwen, echter is het passief huis label een van de weinige labels die overal ter wereld wordt gebruikt. Een passieve woning mag niet meer dan 15 kWh/m2 aan energie per jaar gebruiken. De overige eisen verschillen per locatie op de wereld, daarbij wordt gekeken naar de breedtegraad op de wereld waar de woning zich bevindt. Een woning is overigens pas echt een passief huis nadat het label is toegekend door een gecertificeerde instantie.

2: Het is een goed begin om de klimaat crisis tegen te gaan.
Om de ergste effecten van de klimaatcrisis tegen te gaan is het belangrijk dat we minder CO2 uitstoten. Wanneer alle woningen slechts 15kWh/m2 aan energie gebruiken zal de CO2 uitstoot drastisch omlaag gaan aangezien vastgoed verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2 uitstoot.

3: Veilig voor externe invloeden
Ondanks dat in Nederland minder vaak sneeuwstormen en orkanen voorkomen is het toch fijn om te weten dat een Passieve woning zelfs gedurende een sneeuwstorm, waarbij alle stroom uit is gevallen, voor een lange tijd een temperatuur van 13 graden Celsius kan behouden.

4: Een passief huis produceert het meest comfortabele en gezonde binnenklimaat.
Door dat de luchtkwaliteit goed is, de woning goed is geïsoleerd en de ramen van hoge kwaliteit zijn creëert een passieve woning een bijzonder goed binnenklimaat. Doordat de woning continue licht wordt geventileerd is er altijd frisse lucht aanwezig. Ondanks dit kunnen (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) de ramen van een passieve woning open worden gezet wanneer men wil.

5: Een passieve woning is betaalbaar zowel constructief als in gebruik
Op dit moment vallen de constructiekosten ongeveer 5 tot 10 procent hoger uit wanneer een woning passief gemaakt dient te worden. Er gaan negatievere verhalen rond maar de eerste passieve woningen bevonden zich nog in een leerproject waarbij nog niet alles duidelijk was. Doordat een passieve woning veel minder energie gebruikt is de passieve woning in minder dan 10 jaar terug verdient. Daarnaast dekt een passief huis de bewoner in tegen toekomstige prijsstijgingen van energie.

Related Posts

About The Author