Windmolenpark Noordzee wordt gebouwd

150 windmolens in de Noordzee dat is wat er gaat gebeuren aldus ingewijde partijen rondom het windmolenpark Gemini gisteravond. Gisteravond is namelijk bekend geworden dat de financiering voor de bouw van het park rond is.

Wanneer het park gereed is (volgens de huidige planning in de zomer van 2017) zal het park stroom leveren aan meer dan 750.000 huishoudens.

Het park zal ongeveer 55 kilometer boven Schiermonnikoog worden gerealiseerd en in totaal zal de realisering van de 150 windmolens maar liefst 2.8 miljard euro gaan kosten.

Het windmolenpark wordt eigendom van het Canadese Northland Power, het Duitse Siemens, de Nederlandse baggeraar Van Oord en nutsbedrijf HVC. Zij hebben samen een vermogen van 400 miljoen euro bijeengebracht. De rest van de financiering komt onder meer van een grote reeks banken, waaronder ABN Amro en de Europese Investeringsbank.

De topman van Northland sprak van een “gigantische mijlpaal” voor Gemini. Dat windmolenpark kan de uitstoot van CO2 in Nederland naar verwachting jaarlijks met 1,25 miljoen ton verminderen. Daarmee speelt het een belangrijke rol bij het halen van de Europese doelstelling die stelt dat EU-lidstaten in 2020 hun energieverbruik voor twintig procent uit duurzame bronnen moeten halen.

Related Posts

About The Author