Woning met historische uitstraling aanzienlijk duurder

Een woning met een historische uitstraling is iets wat veel consumenten willen. Of het nou gaat om een jaren 30 woning, een notariswoning of zelfs een appartement in een kasteel. Ze gaan vaak als warme broodjes over de toonbank. Maar waarom bouwen we eigenlijk niet alle nieuwbouw woningen met een historische uitstraling?

Uit een studie van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is naar voren gekomen dat de zogenoemde “retrowoningen” aanzienlijk duurder zijn om te bouwen dan doorsnee woningen. Het kan gaan om prijsverschillen van maar liefst 14 procent.

Het prijsverschil van 14 procent ten opzichte van niet-traditionele woningen wordt met name behaald wanneer er tot in de mate van detaillering wordt gekeken naar de bouwstijlen uit vervlogen tijden. Wanneer enkel wordt “verwezen naar de architectuur” van vroeger kan een gemiddeld prijsverschil van “slechts” 5 procent worden behaald.

Overigens vinden veel architecten de zogenoemde retrowoningen maar niets, ze vinden het achteruitgang in plaats van vooruitgang en sommigen zijn dan ook geen eens bereid om ze te tekenen.

Related Posts

About The Author