Zelf huis bouwen moet makkelijker worden

Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor de D66 vindt dat het zelf bouwen van een woning eenvoudiger zou moeten worden. Volgens Koolmees zouden veel mensen wel een stuk grond willen kopen om er samen met een architect een huis op te zetten. Maar niet in alle gemeenten gaat dat makkelijk, en dat wil de partij veranderen.

Koolmees: “Zelf je huis bouwen geeft mensen keuzevrijheid. Op de woningmarkt is weinig ruimte voor eigen wensen, door de invloed van corporaties, bouwbedrijven en aannemers. Terwijl mensen zelf het beste weten hoe ze willen wonen.”

D66 wil bijvoorbeeld dat het rijk en gemeenten meer gaan samenwerken. De landelijke overheid zou gemeenten kunnen helpen met kennis en informatie.

Gemeenten zelf kunnen ook meer doen, zoals het organiseren van voorlichtingsavonden en door meer openheid over de bestemming van grond te geven.

Ook denkt D66 dat het helpt om een streefpercentage voor zelfgebouwde woningen in de plannen op te nemen. “Als we het zelf bouwen van een huis net wat gemakkelijker maken voor mensen, is dat goed voor de woningmarkt. Ik hoop dat minister Blok hiermee aan de slag gaat.”

Bron: RTL Nieuws

Related Posts

About The Author