Zijn kleine appartementen ongezond?

Tegenwoordig worden er steeds meer kleine appartementen gerealiseerd in de wereld. Voornamelijk in New York, Tokyo en andere grote metropolen worden deze micro-appartementen gerealiseerd. Maar ook in Amsterdam en Rotterdam worden steeds meer kleine appartementen gebouwd, de voordelen zijn eindeloos. Zowel voor bewoners(goedkoper te kopen/huren) als wel voor ontwikkelaars(meer woningen op hetzelfde stuk grond) . Maar zijn deze kleine appartementen eigenlijk wel gezond?

Dit is de vraag waarmee The Atlantic haar onderzoek is begonnen. Het onderzoek focust zich voornamelijk op appartementen in Manhattan met een vloeroppervlak tussen de 25 en 35 vierkante meter. Deze appartementen zijn voornamelijk ontwikkeld in New York omdat woonruimte daar momenteel onbetaalbaar is en door de crisis het verkrijgen van een hypotheek nog steeds lastig is.

Echter kleven er ook nadelen aan deze kleine appartementen, onderzoekers denken namelijk dat veel eigenaren van deze appartementen er zullen blijven wonen ook wanneer deze appartementen te klein worden. Zo’n klein appartement is aldus hen zeer geschikt voor een alleenstaande 20er, maar een 30er met een partner of 40er met kinderen heeft veels te weinig ruimte in zo’n klein appartement.

Voor een gezin is er te weinig ruimte om gezond te leven, er is vaak geen buiten ruimte en er is te weinig licht inval. Dit levert stress op, en zoals al uit eerdere onderzoeken is gebleken is stress ongezond voor jonge kinderen en baby’s.

Tevens is zo’n micro-appartement slecht voor het sociale leven wanneer men ouder is dan 20, aangezien er nauwelijks mensen ontvangen kunnen worden wanneer de kleine oppervlakte gevuld is met babyluiers en meubels.

Wanneer kinderen nog ouder worden is het voor hen onmogelijk om te studeren in een kleine woning waarbij alles plaatsvind in 1 of 2 ruimtes, dit zorgt voor concentratie problemen en vervolgens een leer achterstand.

Het gehele onderzoek leest u op The Atlantic  maar de conclusie is dat het leven in een micro-appartement prima kan als alleenstaande maar wanneer er een partner of kinderen in beeld komen is het beter om iets verder van het hartje van de stad vandaan te gaan wonen waar meer woonruimte aangekocht of gehuurd kan worden voor dezelfde prijs.

Related Posts

About The Author